Jurjevo ispod Bilogorskog čardaka

Podno Bilogorskog čardaka, vjerne kopije drvene osmatračnice za obranu od turskih upada, danas turističkog izletišta i vidikovca na Borovom brijegu iznad Velikog Trojstva, odakle pogled „puca“ na pitome bilogorske obronke na jednoj strani, a na drugoj prema Kalniku i Zagrebačkoj gori, šesti put zaredom će se povodom dana svetog Jurja (23. travnja) održati blagoslov konja i konjara (subota i nedjelja, 25. i 26. 4. 2015.). Riječ je o obnovljenom hrvatskom običaju na području Bilogore u slavu svetog Jurja kao zaštitnika polja i stoke.

U programu je predviđeno, u subotu 25. travnja uoči blagoslova, paljenje velikog krijesa podno vidikovca uz druženje bilogorskih pjesnika i čitanje poezije uz vatru.

U nedjelju 26. travnja održat će se mimohod konja i zaprega s nekoliko strana općine Veliko Trojstvo i turističkih točaka prema Bilogorskom čardaku gdje će biti mjesto blagoslova konja i gdje će se održati jahanje spretnosti i prezentirati stari sportovi poput bacanja kamena s ramena i povlačenje konopa.

Posjetitelji će također imati priliku uživati u izvornim pićima i jelima svih turističkih punktova na Bilogorskom turističkom putu.

Organizator, udruga „Bilogorski turistički put“ uz pomoć konjičkih klubova „Sv. Juraj“ Purićani, „Veliko Trojstvo“ i galopskog kluba „Troja“ očekuje i ove godine više od 60 konja u ritualu blagoslova i više tisuća posjetitelja.

Bilogorski čardak vidikovac je i izletnička točka s uređenim okolišem i dječjim igralištem koja se koristi kao odmorište za konje na bilogorskoj konjičkoj stazi i mjesto gdje turisti mogu organizirano ili samostalno dolaziti i uživati u pikniku, druženju i okupljanjima uz organiziranu ili vlastitu pripremu roštilja i drugih jela. (tekst i fotografije: Tugomir Pemper)



Najave