Radionica „KVARNER FAMILY“ i Dani obiteljskog smještaja Gorskog kotara

U petak, 27. ožujka 2015. godine Turistička zajednica Kvarnera je, u okviru „Dana obiteljskog smještaja Gorskog kotara", organizirala edukativnu radionicu „KVARNER FAMILY“ u Domu kulture Fužine namijenjenu svim pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu i to u suradnji s turističkim zajednicama općina Fužine, Lokve, Ravna Gora, Skrad, Mrkopalj i Brod Moravice te gradovima Čabar, Delnice i Vrbovsko i suorganizaciji sa Strukovnom skupinom obiteljskog smještaja i turizama i Zajednicom obiteljskog smještaja i turizama HGK.

Dvadeset i pet iznajmljivača je s iznimnom pozornošću pratilo četverosatnu edukaciju i time su zadovoljili jedan od važnijih kriterija marketing brenda „KVARNER FAMILY“, a to je redovito usavršavanje i stalna edukacija.

U ime TZ Kvarnera, Martina Pavelić, voditeljica projekta, ukratko se osvrnula na trenutno stanje projekta te predstavila mogućnost za uključivanje novih nositelja oznake kvalitete u projekt „Kvarner Family“. Posebno je istaknut razvoj pod brendova u okviru projekta, koji obiteljski smještaj s oznakom kvalitete „Kvarner Family“ specijaliziraju za dodatne usluge kao što su „Pet Friendly“ - namijenjen gostima s kućnim ljubimcima, „Bike Friendly“ – namijenjen ciklo turistima, „Hike Friendly“ - namijenjen gostima koji intenzivno pješače. Također, najavljeno je uvođenje pod brenda „Turizam bez barijera“ za osobe s poteškoćama u 2016. godini te pokretanje akcije Obiteljski paket i Facebook fan stranice Kvarner Family koja je trenutno u izradi i uskoro će biti on line.

Ulogu moderatora imao je Nedjeljko Pinezić, koordinator projekta „Kvarner Family“ pri Turističkoj zajednici Kvarnera i predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizama HGK. U ime domaćina nazočnima su se obratili načelnik općine Fužine Marinko Kauzlarić i direktor TZ općine Fužine Marinko Jakovljević koji je i predstavio rezultate turističkog prometa i planove koordinacije turističkih zajednica Gorskog kotara.

Odlukom Turističkog vijeća TZ Kvarnera pokrenut je pilot projekt upravljanja destinacijom za područje Gorskog kotara te je koordinacija turističkih zajednica Gorskog kotara pokrenula čitav niz novih projekata (Goranska biciklistička transverzala, Sanjkaški kup Gorskog kotara), zajednički kalendar događanja, zajedničke prezentacije, nastupi na sajmovima i oglašavanje te izdavanje brošura Katalog smještaja Gorskog kotara te Katalog atrakcija.

Službenik u Ispostavi Delnice Ureda državne uprave dao je kratki podsjetnik na zakonske obaveze pri zahtjevu za kategorizaciju smještajnih objekata, ukazavši na mogućnost osnivanja kampa u domaćinstvu (do najviše 7 smještajnih jedinica), jer je područje Gorskog kotara pogodno za pružanje ovakve vrste smještaja.
Voditeljica i viša turistička inspektorica Službe turističke inspekcije Ministarstva turizma za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, Marija Vukelić, informirala je o radu turističke inspekcije Ministarstva turizma.
Viši inspektor Carinske uprave Rijeka, Igor Babić, dao je informaciju o području djelovanja carinske inspekcije Ministarstva financija koja uključuje nadzor nad naplatom proračunskih i ostalih prihoda te transakcijama u području prometa roba i usluga, ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu, te naplate boravišne pristojbe.
Koordinator projekta Kvarner Family Nedjeljko Pinezić predstavio je marketinšku akciju „Obiteljski paket“ koju je TZ Kvarnera pokrenula kako bi pomogla iznajmljivačima u povećanju konkurentnosti i razine kvalitete apartmana s pomoćnim ležajevima tijekom perioda pred i posezone.

O sigurnosti i preventivnim mjerama u turizmu govorio je načelnik PP Delnice Marinko Puškarić, dok je predstavnik tvrtke Darsonik d.o.o. predstavio mogućnost smanjenja, kontrole i upravljanja potrošnjom energije u domaćinstvu, te kako zaštiti svoj objekt.

O važnosti kvalitetne fotografije za dobru promociju te mogućnosti izrade web stranica i kratkih filmova za on line promidžbu, govorio je Srđan Hulak, a mikro kredite za obiteljski smještaj predstavio je Nikodem Flego iz Raiffeisen banke.

Na kraju podijeljene su posebne zahvalnice domaćinima koji su u subotu, 28. ožujka 2015. godine otvoriti svoja vrata kako bi svi zainteresirani mogli doći razgledati kuće i okućnice te razgovarati s onima čija domaćinstva nose oznake kvalitete „Kvarner Family“.



Pisane vijesti