Lorencin: Novi zakon o pomorskom dobru donosi poboljšanja

Zakon o pomorskom dobru, koji se priprema zadnjih godinu i pol dana, trebao bi donijeti dosta novina i posebno poboljšanja za turistički sektor u vezi reguliranja korištenja i koncesioniranja plaža i brojnih popratnih sadržaja koji koriste more, izjavio je u srijedu ministar turizma Darko Lorencin na okruglom stolu o tom zakonu održanom na inicijativu nacionalne hotelske udruge i udruge kampova. Konačni tekst prijedloga zakona o pomorskom dobru trebao bi biti završen do kraja ovog tjedna, najavio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić na okruglom stolu, na kojem su sudjelovali predstavnici nekoliko strukovnih turističkih udruga, hotelijera te Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore. Pritom je naglasio kako je riječ o zakonu koji se referira na jedan od najvrednijih hrvatskih resursa i obuhvaća više djelatnosti, uključujući i turističku. Na izradi tog zakona zadnjih godinu i pol dana uz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sudjeluju još i ministarstva turizma te graditeljstva i prostornog planiranja, a do sada su izrađene četiri verzije prijedloga tog zakona, koje su hotelijeri manje-više ocijenili nedostatnim u definiranju svega što njih muči i zanima. "Riječ je o vrlo složenom zakonu koji treba definirati i puno pravila važnih za turizam i ugostiteljstvo, poput plaža, privezišta, ugostiteljskih objekata i drugog, a i projekt Ministarstva o tematiziranju plaža na tragu je s tim zakonom", istaknuo je ministar Lorencin.


Zakon o pomorskom dobru, koji se priprema zadnjih godinu i pol dana, trebao bi donijeti dosta novina i posebno poboljšanja za turistički sektor u vezi reguliranja korištenja i koncesioniranja plaža i brojnih popratnih sadržaja koji koriste more, izjavio je u srijedu ministar turizma Darko Lorencin na okruglom stolu o tom zakonu održanom na inicijativu nacionalne hotelske udruge i udruge kampova.

Konačni tekst prijedloga zakona o pomorskom dobru trebao bi biti završen do kraja ovog tjedna, najavio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić na okruglom stolu, na kojem su sudjelovali predstavnici nekoliko strukovnih turističkih udruga, hotelijera te Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore. Pritom je naglasio kako je riječ o zakonu koji se referira na jedan od najvrednijih hrvatskih resursa i obuhvaća više djelatnosti, uključujući i turističku.

Na izradi tog zakona zadnjih godinu i pol dana uz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sudjeluju još i ministarstva turizma te graditeljstva i prostornog planiranja, a do sada su izrađene četiri verzije prijedloga tog zakona, koje su hotelijeri manje-više ocijenili nedostatnim u definiranju svega što njih muči i zanima.

"Riječ je o vrlo složenom zakonu koji treba definirati i puno pravila važnih za turizam i ugostiteljstvo, poput plaža, privezišta, ugostiteljskih objekata i drugog, a i projekt Ministarstva o tematiziranju plaža na tragu je s tim zakonom", istaknuo je ministar Lorencin.

Dodavši da je Ministarstvo već dalo dosta priloga za taj zakon, pogotovo oko zatvorenih plaža i omjera plaćanja koncesija na zahtjev i onih koje se dobivaju natječajem na pomorskom dobru, Lorencin je istaknuo i da je u svemu tome teško i odrediti granice koje će biti dobre svima.

"S obzirom da je koncesija prihod proračuna Ministarstvo financija će odrediti cijene, ali smatramo da je najbolje da koncesije na zahtjev nitko ne dobije za plaže, pa ni hoteli i kampovi s pet zvjezdica, nego da se to riješi tematiziranjem plaža", istaknuo je Lorencin. Kazao je i da tome u prilog ide i praksa koja pokazuje da neke hotelske kuće, koje imaju zatvorene plaže, nailaze na otpore lokalne sredine te se i oni, bar s kojima je razgovarao, zalažu za optimalno upravljanje na korist svima.

I Antešić je naglasio da je pomorsko dobro opće dobro koje mora služiti svima, a ako netko ima koncesiju na zahtjev to je ipak određeni ekskluzivitet i mora za to platiti više, odnosno i do tri puta više kako stoji u prijedlogu zakona.

Hotelijeri: prestravljeni smo dosadašnjim prijedlozima

"Razumijemo da nemamo zadnju verziju prijedloga zakona, ali smo dosadašnjim prijedlozima prestravljeni jer pokazuju da je turizam u lošijem položaju u odnosu na pomorsko dobro od nekih drugih djelatnosti", naglasio je predsjednik KUH-a i član Uprave Valamara Tihomir Nikolaš.

Smatra da je dobro što je u prijedlogu zakona i koncesija na zahtjev, što su i tražili, ali da uvjeti odnosno iznosi koji se za to traže nisu zadovoljavajući, a nejasno je i po njemu i loše definirano te na štetu kampova koncesioniranje kamenoloma i kampova.

Predstavnik UPUHH-a Vicko Ferić upozorio je da su hotelijeri nezadovoljni prijedlozima neprimjerenih rješenje i pravnih definiranja dobivanja koncesija za hotele, otvorenih i zatvorenih plaža čije bi korištenje trebalo razraditi prema pravilima koja postoje i u Europi.

Deranja iz HUP-a: razočarani smo

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja naglasila je kako zna da je već dosta prijedloga iz turističko-ugostiteljskog sektora uvaženo u prijedlozima tog zakona, ali i da se još puno toga može dodati i objasniti, poput obeštećenja tvrtki koje su ulagale na pomorskom dobru i drugog.

"Razočarani smo što kao socijalni partner u GSV-u nismo vidjeli dosadašnje prijedloge tog važnog zakona niti smo se na njega mogli očitovati, a sigurno osim turizma i drugi sektori imaju što reći o tome, poput brodogradnje i nautike", upozorila je Deranja.

U vezi nautike zamolila je i ministra turizma da učini sve što može i što prije da se definira nautički turizam jer on sada nije pod Ministarstvom turizma što onemogućava brojne subjekte da sa svojim 'nautičkim' projektima idu na fondove EU-a budući nije jasno definirano kojoj oni djelatnosti pripadaju.

(Hina)



Pisane vijesti