Predstavljen web projekt „Gastroposao.eu“ sufinanciran od EU

Udruga za promicanje vrijednosti hrvatske gastronomske i enološke baštine “Gastronomadi” predstavila je u petak, 20. ožujka, u prostorima virovitičke Visoke škole za management u turizmu i informatici, provedbu projekta Gastroposao.eu - poslije uspješne kandidature i potpisivanja ugovora o grantshemi u iznosu od 178.938,29 eura, u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, faza II, Europski socijalni fond. Iznos bespovratne pomoći koju će financirati Europska unija iznosi gotovo 170.000 €, a financiranje će omogućiti da Gastronomadi formiraju tehnološki jedinstven portal za usmjereno zapošljavanje u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Prema riječima Roberta Riplija, predsjednika udruge Gastronomadi, ključna su zapreka razvoju turizma – kadrovi, jer kuhari i konobari mijenjaju radna mjesta više puta kroz godinu i u pravom su smislu mobilni – tijekom sezone kontinentalci sele na Jadran, dok u jesenskom i zimskom razdoblju traže posao na kontinentu. S druge strane, vlasnici ugostiteljskih objekata često ne znaju puno o ugostiteljskim zanimanjima, a uz to je prisutno i stalno povećanje sive zone zapošljavanja i k tome školski sustav nije prilagođen stvarnim potrebama tržišta. Stoga je cilj ovog portala spajanje ponude i potražnje u jedan sustav, naglasio je Ripli. Gastroposao.eu razlikovat će se od drugih općih portala po verifikaciji kandidata i njihovog znanja, kao i poslodavaca. Kandidati će se moći predstaviti i video isječkom, što je novina u odnosu na klasično predstavljanje i tipske životopise.

Voditelj projekta, Zoran Šimunić istaknuo je da oko 25 posto tržišta rada pokriva sektor ugostiteljstva te je jedan od ciljeva u sljedeće tri godine obuhvatiti oko 10 tisuća potencijalnih kandidata za posao. Međutim, dodaje, ovo nije još jedan portal za zapošljavanje općeg tipa, već mjesto prepoznavanja stvarnih kompetencija kandidata te ćemo imati razne verifikacije sposobnosti, e-learning te call centar na koji će se javljati stručnjaci iz gastronomije.

Podržavajući projekt Gastroposao.eu, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, istaknuo je raznoliku turističku ponudu županije, naglasivši da turizam ne može biti osnovna djelatnost, ali može biti dobar izvor zarade za njezino stanovništvo. Spomenuo je nedavno obnovljenu kuriju Janković i to novcem iz IPA programa i potporom Ministarstva turizma, za što je utrošeno 2,2 milijuna eura – uz dvadesetak soba u sklopu dvorca bit će i veliki rekreacijsko-sportski centar. Također, dodaje Tolušić, od turističke ponude nudimo jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, pješčane plaže, vinarstvo koje se sve više razvija, lov i ribolov, povijesne utvrde i dvorce i k tome, najveći smo proizvođači meda u Hrvatskoj, jedini imamo zaštićenu sortu paprike u EU i proizvodimo velike količine lješnjaka.

Portal gastroposao.eu zamišljen je kao centralno i stručno mjesto za pomoć pri zapošljavanju kuhara, konobara i drugog osoblja u ugostiteljstvu. Portal je orijentiran izravno na te struke, koje godinama trpe sustavnu nebrigu, iako su s druge strane ključni faktori najvažnije i najpropulzivnije privredne grane u Hrvatskoj - turizma. Obraćajući se i posloprimcima i poslodavcima kroz pažljivo osmišljen sustav krajnji cilj portala je pojednostavljenje ponude i potražnje radne snage, uz niz strukovnih filtra znanja, iskustva, želja, mogućnosti svih zainteresiranih.

Projekt se provodi u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, odnosno područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i županijskom razvojnom agencijom VIDRA koja je do sada ostvarila oko 40 milijuna eura iz europskih fondova. Prema projektnom planu, novi portal bi postao najveća specijalizirana burza rada za ugostiteljstvo, prije svega orijentirana na hrvatsko tržište, s planovima širenja na cijelu regiju.

Provođenje projekta vlastitim je snagama započela udruga Gastronomadi prije gotovo dvije godine, dok je projekt uspješno prošao kandidaturu kroz IPA program za poticanje zapošljavanja, što je završilo potporom EU fondova u iznosu od 170 tisuća eura za njegov završetak.



Pisane vijesti