Održan 6. okrugli stol „Foto turizam - turistički proizvod"

Udruga nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH) i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije (TZBBZ) jučer su, u zgradi općine Veliko Trojstvo, uspješno provele 6. okrugli stol o temi: „Fototurizam – turistički proizvod?“ - Kako opremiti destinaciju za foto turizam. Riječ je o šestom u nizu okruglih stolova o foto turizmu, koji je započeo prošle godine u Prvić Luci na Svjetski dan turizma, točnije u Vodicama, gdje je održana rasprava s temom „Memorijalni centar „Faust Vrančić“, kreiranje matrice upravljanja destinacijom kulturnog turizma“. Drugi okrugli stol „Kako opremiti destinaciju za foto turizam“ održan je 11. studenoga u Ninu i treći, s istom temom, u Ozlju, 10. prosinca prošle godine, četvrti, u Zagrebu, s temom  „Foto turizam – turistički proizvod“, 28. siječnja 2015. godine te peti s istom temom, u Varaždinu, 9. ožujka 2015. godine.

Uz domaćina, načelnika općine Veliko Trojstvo Ivana Kovačića, okupljene je pozdravio i župan Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice Damir Bajs. "Foto turizam, kao jedan od novijih trendova u razvoju turističke ponude, izazov je za sve i prilika koju valja iskoristiti. Važno je istaknuti da je Bjelovarsko-bilogorska županija područje stalnog rasta turističkog prometa, a upravo je foto turizam prilika da omogućimo ljudima našeg kraja koji se bave fotografijom da se povežu, ali i motiviraju turističke agencije za uvrštenje ovakvih sadržaja u raznolikost turističke ponude", rekao je Bajs.

S ciljem boljeg angažmana turističkih agencija i pojedinaca, UNPAH je započeo s razvojem projekta foto turizma, istaknuo je predsjednik Udruge Zlatko Kukec, naglasivši da zanimanje za to raste, posebice  u kontinentalnim područjima Hrvatske, jer takva ponuda dovodi goste u razdobljima pred i posezone te tako utječemo na program 365 Hrvatske turističke zajednice.

Pregled turističkih aduta i ljepota Bjelovarsko-bilogorske županije dala je direktorica županijske Turističke zajednice Jasna Vaniček Fila, istaknuvši bogate i raznolike sadržaje u vodiču "Bilogorski turistički put". Ovaj kraj, ne samo svojim prirodnim ljepotama nego i kulturno-povijesnom baštinom ima što za ponuditi i oni se istodobno mogu predstaviti i kroz programe foto turizma, rekla je Vaniček-Fila. Upravo je program "Bilogorski turistički put", u ime istoimene udruge, predstavio Zlatko Kramarić, istaknuvši njegov temeljni cilj - unapređenje i turističko oživljavanje ovog kroz tematske turističke ceste obiteljskih gospodarstava, vinarija i ugostiteljskih objekata spremnih posjetiteljima ponuditi svoje poljoprivredno-prehrambene proizvode, proizvode iz kućne radinosti i prikazati tradicijske obrte i način življenja.

Stoga su i brojni sudionici okruglog stola, prije, ali i po održanom skupu, obišli neke od lokacija na ovom području, poput Zavičajne etno zbirke s mnoštvom eksponata koji vjerno prikazuju život, kulturu i običaje iz prošlosti Bilogore. Zajedno s etno parkom, ova je zbirka dodatna vrijednost u ponudi seoskog turizma Bilogore, o čemu je sudionike u nadahnutom izlaganju upoznala njezina voditeljica Gordana Marta Matunci. Također, ovom su prigodom sudionici okruglog stola obišli i Romsku kuću, kulturno-edukativni centar financiran dijelom iz razvojnih programa Ministarstva turizma te razgledali stalni postav povijesti i običaja Roma Lovara, kao i prvi nasad lavande na Bilogori.

Kroz ove okrugle stolove i radionice pokušavam upoznati lokalne zajednice, fotografe, posebno turističke agencije, o načinima prilagodbe turističkih odredišta za provedbu programa foto turizma, zapravo interaktivnog i kreativnog pristupa turistima, istaknuo je Marko Vrdoljak, organizator prvih takvih radionica u Hrvatskoj koje provodi u dva termina godišnje u Nacionalnom parku Brijuni.

Izlaganja na ovom vrlo posjećenom okruglom stolu također su održali Bosiljko Domazet, (Društvene mreže i foto turizam), Tomislav Lešćan (Fotografija u promociji turizma), Vlasta Klarić (Trendovi, potencijali i praktične preporuke).



Pisane vijesti