Otvoren 20. međunarodni sajam GAST

Jubilarni 20. međunarodni sajam GAST, na kojem sudjeluju izlagači iz 11 zemalja iz sektora pića, hrane, prehrane, hotelske i ugostiteljske opreme i namještaja, otvoren je u srijedu na splitskom Žnjanu.

Sajam je, u ime visoke pokroviteljice predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, otvorio njezin izaslanik župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja koji je rekao kako je GAST iznimno važan za pozicioniranje te županije kao gastronomske destinacije.

U borbi za tržišta sve se više cijeni autohtonost proizvoda i Splitsko-dalmatinska županija potiče unaprjeđenje domaćih gastronomskih proizvoda koji se odlikuju posebnom kakvoćom, istaknuo je Ževrnja. Naglasio je kako se turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji razvija iz godine u godinu te godišnje tu županiju posjeti oko dva i pol milijuna turista i ostvari se gotovo 13 milijuna noćenja.

"Pozivam, kao i naša predsjednica, na konsenzus oko reformi u gospodarstvu, prije svega na potrebu smanjenja poreznih opterećenja te reformi lokalne, regionalne i državne uprave radi stvaranja dinamičnog sustava uprave, kao i na korištenje europskih fondova i poboljšanje poduzetničke klime", istaknuo je Ževrnja.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar naglasio je važnost međunarodnog sajma GAST i zbog toga što se održava u predsezoni te u to vrijeme brojni sudionici sajma dođu Split i ostvaruju poslovne kontakte i sklapaju ugovore.

Direktorica tvrtke Sajam (koja organizira GAST) Sanja Vuković-Veić naglasila je kako je ovogodišnji sajam po broju izlagača za 12 posto jači u odnosu na prošlogodišnji unatoč teškoj gospodarskoj krizi.

"Zahvaljujući sajmu GAST Split se u proteklih dvadesetak godina pozicionirao kao mjesto stvaranja gospodarskog ozračja i gospodarskih susretanja", istaknula je Vuković-Veić.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je rekao kako je sajam GAST pomogao brojnim tvrtkama iz BiH da se predstave i ostvare poslovne kontakte. Istaknuvši kako je Republika Hrvatska najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, Bojić je kazao kako postoji mogućnost unaprjeđenja gospodarske suradnje dviju zemalja kroz zajedničke nastupe na trećim tržištima.

"Pozivam da nastavimo uklanjati sve one zapreke koje koče našu energičniju vanjskotrgovinsku suradnju", rekao je Bojić.

GAST je otvoren do 8. ožujka, a na njemu su izloženi proizvodi iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije, Italije, Njemačke, Austrije, Belgije, Srbije, Poljske i Indonezije.
GAST obuhvaća niz specijaliziranih sajmova - prehrane, hotelske i ugostiteljske opreme, pića, namještaja, vina, kave i sajam turizma-SATURN.

(Hina)



Pisane vijesti