Riječki karneval završio povorkom od 10.000 maškara

Nakon ovogodišnjeg relativno kraćeg karnevalskog perioda i intenzivnih mjesec dana maškaranja, plesanja i pjevanja, sportskih aktivnosti, koncerata, gastronomskih užitaka, najslađe dječje povorke, cijelog niza humanitarnih događanja, Rijeka je doživjela i spektakularnu završnicu Riječkog karnevala 2015. – Međunarodnu karnevalsku povorku. 

Nepreglednoj povorci od 112 grupa i s oko 10.000 sudionika trebalo je više od 8 sati da prođe cijelom rutom i pokaže se rekordnom broju Riječana i gostiju koji su iskoristili sunčanu nedjelju i spustili se na Korzo doživjeti ovo jedinstveno okupljanje najnevjerojatnijih likova i alegorija iz svakodnevnog života. Moglo se vidjeti zumba-sumo boraca, veselih vrtnih patuljaka, pilića, limuna, kaktusa i rajskih ptica, ovaca, bombona, afričkih plemena i još bezbroj ostalih kreativnih i s ljubavlju izrađenih maski, te čak 80 alegorijskih kola. Na začelju povorke sve je tjerala naprijed jedna od uvijek najatraktivnijih grupa i čuvara maškarane tradicije – Halubajski zvončari. Kad su i oni odzvonili svoj đir po Korzu, odzvonilo je i Pustu koji je u režiji grupe Pom-F-Ri spaljen u ceremoniji na moru.

Povorka je i ove godine imala brojne sudionike iz inozemstva – 10 je grupa došlo iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, a po prvi je put sudjelovala i jedna grupa iz SAD-a –službeni orkestar američke ratne mornarice za područje Europe s glazbenicima-vojnicima stacioniranim u Napulju (Italija). Uz to, kao i svake godine, grupa studentske udruge AIESEC u svojim je redovima imala članove iz raznih europskih zemalja. Iz raznih dijelova Hrvatske, Međunarodnu je karnevalsku povorku pohodilo 12 grupa.

Osim Riječana i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su manje ili više organizirano došli vidjeti povorku, pratile su je i grupe turista iz Italije, Mađarske, Austrije, Slovenije... ali i iz dalekog Japana. Uz podršku tvrtke Multilink, Međunarodna karnevalska povorka se putem webcasta pratila i u cijelome svijetu, točnije u 68 zemalja, te je zabilježeno više od 17.000 pregleda streama. Od ove se godine povorku moglo gledati i preko YouTube kanala Riječkog karnevala, a bilo je oko 2.500 pregleda prijenosa. Za sve koji su propustili doći na Korzo ili gledati povorku online, snimku je moguće pogledati na stranici www.rijecki-karneval.hr, a propušteno će se moći nadoknaditi i putem reportaže koja će se emitirati u utorak 17. veljače u 21 sat na HTV2.

Maškare su ključ Grada vratile gradonačelniku Rijeke, maske su skinute, ali samo privremeno, do sljedećeg petog godišnjeg doba.

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu "Zlatno turističko srce" kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.



Pisane vijesti