Stručni skup 'Aktualna pozicija Hrvatske na emitivnim turističkim tržištima'

Možemo biti optimistični i radosni što smo imali povoljne ulazne rezultate u prvom kvartalu ove godine jer u Hrvatskoj je ostvareno 14 posto više turističkih dolazaka i 7 posto više noćenja u odnosu na iste prošlogodišnje mjesece, istaknuo je direktor HTZ-a Niko Bulić, danas na zagrebačkom Velesajmu na skupu pod nazivom „Aktualna pozicija Hrvatske na emitivnim turističkim tržištima“.

Dodao je, da ove godine očekujemo jednako dobre turističke rezultate kao i prošle godine koja je bila rekordna, a jednako tako dobre rezultate očekujemo i od zarade koja je prošle godine iznosila 6,3 milijarde EUR-a.

Prema njegovim riječima od siječnja do travnja na Jadranu je boravilo ukupno 735.583 gostiju što je 13% više nego u istom razdoblju prošle godine. Od toga je 218.555 domaćih gostiju, 8% više nego prošle godine te 517.028 stranih gostiju što je 16% više nego lani.

U Hrvatskoj (Jadran i Grad Zagreb) je od siječnja do travnja prijavljeno 878.927 gostiju što je povećanje od 13%. Od toga je domaćih gostiju 268.907, 9% više, a stranih 610.020, povećanje od 15% u odnosu na isto razdoblje lani.

Od siječnja do travnja na Jadranu je ostvareno 2.214.093 prijavljenih noćenja, od toga 571.437 domaćih te 1.642.656 stranih gostiju.

Ove godine od siječnja do travnja zabilježeno je 7% više prijavljenih noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvareno je 3% manje noćenja domaćih te 11% više noćenja stranih gostiju. U Hrvatskoj (Jadran i Grad Zagreb) je od siječnja do travnja 2007. godine ostvareno 2.489.409 noćenja što je 7% više nego u istom razdoblju prošle godine. Ostvareno je 665.503 noćenja domaćih, 2% manje te 1.823.906, 11% više noćenja stranih gostiju.

Od jeseni se stvara pozitivno ozračje za Hrvatsku, radi se na promidžbi, a cilj nam  je da oni koji su bili u prošloj godini da u Hrvatsku dođu i ovo ljeto. Podsjetio je da se sve najvažnije vezano uz turističku sezonu tek treba dogoditi jer su mjeseci najpovoljniji za turizam tek pred nama, a oseka koja je nastala nakon Uskršnjih blagdana već u lipnju će pokazati znatno drugačije rezultate.

Skup je održan organizaciji Hrvatske turističke zajednice, a u sklopu sajma „Vinovita i turizam“. Direktori petnaest predstavništava Hrvatske turističke zajednice u inozemstvu predstavili su aktualne podatke s emitivnih turističkih tržišta i izvijestili nazočne o aktualnom stanju prodaje programa za Hrvatsku i dali procjene turističkog prometa za ovu turističku sezonu.

Na skupu na kojem je Hrvatska ocjenjena kao poželjna destinacija za ljetovanje stranim turistima prisustvovali  su i Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam i Želimir Kramarić, pomoćnik ministra za turističku politiku i tržište.

 



Pisane vijesti