Međunarodna golf konferencija na Brijunima

Na Brijunima je danas održana prva međunarodna golf konferencija s ciljem promicanja tog sporta u sklopu razvoja turizma i turističke ponude u Hrvatskoj.

Kako se tom prigodom čulo, danas u svijetu postoji oko 32.000 golf igrališta, od čega najviše u SAD-u oko 17 tisuća. U Europi pak ima više od šest tisuća golf igrališta i više od četiri milijuna golfera.

Najveći broj igrališta u Europi je u Engleskoj i to više od 2.000, zatim u Njemačkoj oko 600, Škotskoj 500, te Švedskoj 450, dok ih u Češkoj primjerice ima 60.

Posljednjih godina u svijetu se godišnje gradi oko tisuću novih igrališta.

Hrvatska trenutno ima samo dva golf igrališta s 18 rupa - u Krašiću u Dolini kardinala i na Brijunima, dok treće igralište Blato-Zagreb ima upola manje rupa, a postoji nekoliko golf vježbališta.

"Prostornim je planovima u Hrvatskoj predviđeno više od 60 lokacija, međutim, do sada je izdano samo nekoliko lokacijskih dozvola. A golf je veliki biznis, pa primjerice u turističkim destinacijama koje imaju ovaj sport u ponudi, golferi sudjeluju u trećini turističkog prihoda", kazao je ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Slobodan Mikac.

Dodao je kako je u javnosti nužno promijeniti značenje golfa koji uz "mudro investiranje i planiranje" može postati pravi pokretač turističkog gospodarstva u Hrvatskoj.

S tom tvrdnjom složio se i istarski župan Ivan Jakovčić ustvrdivši kako je velika šteta što prije dvije godine u Hrvatskom saboru nije prošao njegov prijedlog zakona o gradnji golf igrališta.

"Na golf se sada promatra kao na tenis početkom 70-ih", poručio je župan Jakovčić, dodavši kako će Istra u idućih nekoliko godina imati barem 5 do 10 modernih golf terena.

Konferenciju o golfu na Brijunima organizirala je zagrebačka tvrtka "Filipović poslovno savjetovanje" pod pokroviteljstvom Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, austrijskog Ureda za vanjsku trgovinu te Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. (Hina)
 



Pisane vijesti