Lokalni razvoj vođen zajednicom - novi pristup lokalnom razvoju

Nezavisna organizacija civilnog društva Održivi razvoj zajednice (ODRAZ) jučer je u Zagrebu predstavila trominutni animirani film Lokalni razvoj vođen zajednicom s osnovnim informacijama o novom pristupu lokalnom razvoju u EU 2014.-2020.

Riječ je o metodi koja na lokalnoj razini uključuje partnere - predstavnike civilnog društva i lokalnih ekonomskih struktura, u kreiranje i provedbu lokalne razvojne strategije (LRS) koja će njihovim područjima omogućiti pomak prema održivijoj budućnosti.

Kako naglašavaju iz ODRAZ-a, to je snažan alat koji bi, posebno u razdobljima krize, trebao pokazati da su lokalne zajednice sposobne poduzimati održive korake na različitim područjima lokalnog razvoja.

U filmu se govori o aktiviranju građana koji mogu nešto napraviti za svoj kraj i zajednicu, posebno u manjim mjestima. Naime, Europska unija proširila je program LEADER – aktivnosti razvoja ruralnog gospodarstva, u program „Lokalni razvoj vođen zajednicom", čime je osnaženo povezivanje lokalnih sudionika, od poljoprivrede do turizma, s ciljem jačeg odlučivanja o razvojnim mogućnostima zajednice financiranih iz europskih i domaćih i fondova.

Program LEADER je u razdoblju 2007.-2013. postao sastavnim dijelom politike ruralnog razvoja koji se sufinancira iz Europskog  poljoprivrednog  fonda za ruralni razvoj. U novom kontekstu financiranja iz više fondova EU, pristup LEADER, u značenju "poveznice među aktivnostima ruralne ekonomije" prerasta u "lokalni razvoj vođen zajednicom".

"Lokalni razvoj vođen zajednicom" (CLLD) novi je alat europske kohezijske politike koji u programskom razdoblju 2014.-2020. podupire povezivanje lokalnog ruralnog, urbanog i peri-urbanog razvoja. Kako bi olakšala provedbu CLLD-a u različitim sub-regionalnim uvjetima, Europska komisija je, uz novu politiku i set propisa, objavila i vodiče za različite kategorije dionika ruralnog razvoja. Zajednički Vodič četiri europske opće uprave donosi praktične alate i sugestije za lokalne akcijske grupe (LAG-ovi). Također,  potiče   gradove   i  organizacije koje se bave društvenim pitanjima na upoznavanje pristupa CLLD koji bi im mogao pomoći u ostvarenju određenih ciljeva i oslikava mogućnosti Europskog socijalnog fonda i Europskog regionalnog razvojnog fonda u okviru CLLD-a.

Režiju, ilustraciju i animaciju filma potpisuje ODRAZ-ov dugogodišnji suradnik Natko Stipaničev. Scenarij za film napisali su Natko Stipaničev te Lidija Pavić-Rogošić i Višnja Jelić Műck iz ODRAZ-a. Film je financirao Grad Zagreb u sklopu projekta "Aktivni građani za Zagreb-Zajednica kao pokretač lokalnog razvoja".



Pisane vijesti