Radionica "Očuvanje gromača na Kotoru"

Edukativni vikend u Kotoru, najstarijem naselju Crikvenice, 15. i 16. studenoga 2014. - zanimljiva besplatna radionica "Očuvanje gromača na Kotoru", namijenjena lokalnim udrugama, građanima, učenicima, studentima i široj javnosti.

Subota, 15. studenoga
Okupljanje sudionika je u 9.00 pokraj "Labirinta" u predjelu Podbadanj (na kraju Kotorske ulice u Crikvenici, uz cestu za Grižane, odnosno Tribalj). Odlazak pješice do lokacije održavanja radionice (početak puta od Podbadnja prema naselju Kotor). Rad je planiran od 10.00 do 12.30, a od 12.30 do 13.30 organiziran je ručak za sve sudionike te  nastavak radionice od 13.30 do 16.00 sati.

Nedjelja, 16. studenoga
Rad je planiran od 10.00 do 12.30 sati, potom ručak za sve sudionike i prezentacija učinjenoga.

Organizatori: Muzej grada Crikvenice i Grad Crikvenica, u suradnji s Udrugom "4 GRADA DRAGODID".

Korijeni Crikvenice potječu iz njenoga najstarijega naselja - Kotora, čiji su stanovnici tradicionalno bili vrsni zidari i klesari, o čemu svjedoče mnoge sačuvane povijesne građevine. Danas je Kotor registriran kao etno zona, a formacije suhozida, odnosno gromača, u organizaciji prostora predstavljaju važan dio spomeničke vrijednosti cijele zaštićene zone. Gromače na Kotoru dio su mediteranskoga graditeljskoga nasljeđa koje se razvija od prapovijesti do 20. stoljeća, a karakterizira ga suhozidna gradnja. Potrebno je sačuvati znanje o gradnji gromača u smislu nematerijalne baštine Hrvatske i Europe, ali i stalno održavati postojeće.



Najave