Na kulinarsko-turističkoj manifestaciji „Chtef" zagorski chef titulu osvojio Tomislav Kožić

Četvrto izdanje kulinarske manifestacije „Chtef" zagorski chef, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, održano jučer u Termama Tuhelj, završilo je proglašenjem pobjednika. Titulu „Chtefa Zagorskog chefa“ osvojio je Tomislav Kožić iz Bluesun hotela Kaj, kojemu je ovo treća uzastopna pobjeda na natjecanju. Tomislav je stručni žiri, na čelu sa Ivicom Štrumlom, chefom kuhinje hotela Palace u Zagrebu, osvojio jelom koje je nazvao „Purica na dlanu“. Drugo mjesto ove godine osvojio je Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, dok je treće mjesto pripalo Mislavu Božiću iz hotela Villa Magdalena. Nagrade su pobjednicima uručili potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki.

Kao i prijašnjih godina, tako je i ove godine snage odmjerilo sedam vrsnih kuhara iz Zagorja. Osim nagrađenih, na ovom kulinarskom natjecanju nastupili su i Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović, Tihomir Ljubej iz Krass hotela - Toplice hotel, Josipa Antolić iz Ville Zelenjak-Ventek i Zdenko Tisanić iz restorana Stara škola. Natjecatelji su ove godine imali zadatak pripremiti glavno jelo i desert od autohtone zagorske šljive, mesa zagorskog purana, inače prvog proizvoda u kategoriji svježeg mesa koji je u Republici Hrvatskoj dobio oznaku zemljopisnog porijekla te zagorskih mlinaca.

Posjetitelji su, osim degustiranja jela koja su pripremali natjecatelji, mogli uživati i u štruklima i kolačima koje su pripremile sudionice manifestacije Babičini kolači, ali i brojnim drugim zagorskim delicijama te vrhunskim zagorskim vinima i pjenušcima poznatih zagorskih vinara, koji osvajaju brojna priznanja na domaćim, ali i svjetskim izložbama. Uz Ivicu Štrumla, u stručnom žiriju ove su godine bili Branko Čukelj, chef kuhinje u hotelu Sheraton i dopredsjednik hrvatskog kulinarskog saveza, Slavko Večerić chef restorana Turist i počasni član Hrvatske kulinarske akademije.

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. U natjecanju, tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja - bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova. Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocjenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled  jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela- moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela. Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chef. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda diže na višu razinu.



Pisane vijesti