Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca na 8. Kongresu hrvatskog kampinga

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca sudjelovao je na 8. Kongresu hrvatskog kampinga koji se do 30. listopada održava u Starigradu Paklenici. Kamping segment čini četvrtinu ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj te je stoga vrlo velik i važan dio turističkog gospodarstva, rekao je zamjenik ministra na otvorenju skupa, naglasivši da je i Strategija razvoja turizma do 2020. godine dala putokaz za daljnji razvoj kampinga. „Želimo ulaganja u kvalitetu kampova, obogaćivanje doživljajne ponude u njima, podizanje kategorija te uvođenje dodatnih standarda kvalitete usluge. Uz očekivano povećanje kvalitete i raznolikosti ponude kampova očekuje se da oni u 2020. godini mogu dostići bruto iskorištenost od 23 posto, što je 3 postotna boda više nego 2011. godine“, rekao je zamjenik ministra. „Iako je ova godina bila vrlo izazovna, zbog vremenskih neprilika koje najviše pogađaju kampove, iskazala se žilavost našeg turističkog proizvoda te smo postigli uspješne rezultate, na čemu čestitam svima vama koji ste sudjelovali u pripremi i realizaciji ove turističke godine“, dodao je.

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca sudjelovao je na 8. Kongresu hrvatskog kampinga koji se do 30. listopada održava u Starigradu Paklenici. Kamping segment čini četvrtinu ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj te je stoga vrlo velik i važan dio turističkog gospodarstva, rekao je zamjenik ministra na otvorenju skupa, naglasivši da je i Strategija razvoja turizma do 2020. godine dala putokaz za daljnji razvoj kampinga.

„Želimo ulaganja u kvalitetu kampova, obogaćivanje doživljajne ponude u njima, podizanje kategorija te uvođenje dodatnih standarda kvalitete usluge. Uz očekivano povećanje kvalitete i raznolikosti ponude kampova očekuje se da oni u 2020. godini mogu dostići bruto iskorištenost od 23 posto, što je 3 postotna boda više nego 2011. godine“, rekao je zamjenik ministra.

„Iako je ova godina bila vrlo izazovna, zbog vremenskih neprilika koje najviše pogađaju kampove, iskazala se žilavost našeg turističkog proizvoda te smo postigli uspješne rezultate, na čemu čestitam svima vama koji ste sudjelovali u pripremi i realizaciji ove turističke godine“, dodao je.

Ministarstvo turizma kroz program dodjele bespovratnih potpora pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, ove je godine, između ostalog, odobrilo financiranje 51 projekta u ukupnoj vrijednosti od gotovo 4 milijuna kuna od čega će se za 13 kampova diljem Hrvatske izdvojiti milijun i dvadeset tisuća kuna.

Kroz ovaj je program Ministarstvo turizma posebno naglasilo značenje razvoja kamping ponude u kontinentalnoj Hrvatskoj kao i u zaleđu jadranskog priobalja, čime se ovim oblikom smještaja želi omogućiti još kvalitetnija valorizacija prirodnih, kulturnih i drugih turističkih potencijala područja u kojima se ti kampovi razvijaju i tako omogućiti snažniji turistički razvoj. Tome svjedoči i sve veći interes za ponudom kontinenta na tradicionalnim kamping tržištima poput Nizozemske, Francuske, Njemačke i slično.

„Jedna od ključnih stvari za postizanje cilja kojeg smo si zadali Strategijom razvoja turizma, ulazak među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta, jesu investicije. Iz Fonda za razvoj turizma, odnosno sredstava prikupljenih od privremene koncesijske naknade, Ministarstvo turizma odabralo je 28 projekata kojima smo dodijelili gotovo 14 milijuna kuna. Time će se ojačati atraktivnost pojedine destinacije, a samim time i konkurentnost cjelokupnog turizma. Sredstva iz ovog programa dodjeljujemo tijekom čitave godine, sve kako bi uplaćeni novac od koncesija bio stalno usmjeren na jačanje kvalitete proizvoda i ponude domaćeg turizma“, zaključio je zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, zaželjevši uspješan rad sudionicima te još bolju i uspješniju turističku 2015. godinu.

8. Kongres hrvatskog kampinga, kao mjesto središnjeg okupljanja struke, održava se u Starigrad Paklenici, na kojemu sudjeluju predstavnici kampova, turističkih institucija, međunarodnih i hrvatskih stručnjaka specijaliziranih za kampove i turizam te tvrtki koje nude opremu i usluge za kamping industriju. Usprkos kišnom ljetu, kamping turizam je u 2014. godini bio uspješan te je pokazao iznimnu izdržljivost, a gosti kampova veliku lojalnost Hrvatskoj kao kamp-destinaciji. Statistički podaci pokazuju da je u prvih osam mjeseci u kampovima boravilo 2,14 milijuna turista (što je ponavljanje rezultata iz 2013.) te da je u njima ostvareno 14,45 milijuna noćenja ili 1 % manje nego prethodne godine. To je prema ocjeni stručnjaka, s obzirom na vremenske prilike iznimno dobar rezultat. Najviše noćenja u hrvatskim kampovima ostvarili su Nijemci (31 % ukupnog broja), Slovenci (18%), Nizozemci (11%), Austrijanci (9%)i i Talijani (8%). Gosti iz ovih pet zemalja ostvarili su zajedno čak 77,5 % noćenja u hrvatskim kampovima. Zanimljiv je i trend dolazaka iz ovih top 5 emitivnih zemalja: gosti iz Njemačke i Slovenije ostvarili su isti broj noćenja kao i prošle godine, Nizozemci su ostvarili 5 % noćenja manje, Austrijanci 6 % više, dok je Talijana bilo 3 % manje nego u osam mjeseci prošle godine. Po regijama, najveći rast ostvarila je Dalmacija s 4 % više noćenja u kampovima, dok je pad od oko 3 % zabilježen u Istri i na Kvarneru. Hrvatska ima ukupno 523 kampa od kojih 218 pripada kategoriji srednje velikih dok je 305 malih kampova. Ukupni je smještajni kapacitet gotovo 240.000 osoba od čega 218 srednje velikih kampova može u jednom danu ugostiti čak 230.730 osoba. Više od 98% kapaciteta nalazi se u primorskim županijama a nešto manje od 2 posto ukupnog kamping kapaciteta nalazi se u 5 kontinentalnih županije. Preostalih 9 kontinentalnih županija nema ni jedan kamp pa u njihovom otvaranju sigurno leži jedan od izazova hrvatskog kamping turizma. Gledano po županijama, čak 51,2% kapaciteta nalazi se u Istarskoj županiji, a slijede Primorsko-goranska s 19,3% i Zadarska županija s 11,9% kamping kapaciteta Hrvatske. Razvoj kampinga predviđa i Strategija razvoja turizma RH prema kojoj bi do 2020. godine kapaciteti kampova trebali povećati za oko 7 tisuća kamp mjesta, odnosno 20-ak tisuća ležaja.



Pisane vijesti