Ugovori za projekte poslovne infrastrukture vrijedne 376 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić uručio je danas 15 ugovora u sklopu 4. poziva Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, za projekte vrijedne 376 milijuna kuna koji će se financirati u okviru Operativnog programa "Regionalna konkurentnost 2007.-2013."

Bespovratna sredstva iznose 356,7 milijuna kuna, od čega će iz Europskog fonda za regionalni razvoj biti isplaćeno više od 291 milijuna kuna, a iz državnog proračuna 65,5 milijuna kuna, dok je doprinos korisnika 19,2 milijuna kuna.

Na poziv su pristigle 144 prijave, a nakon što je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) provjerila prihvatljivost i provela postupak procjene odabrano je 15 projektnih prijava za financiranje iz 11 županija i grada Zagreba. Tim se projektima, kako je istaknuto, planira otvoriti 420 novih radnih mjesta te 58 novih malih i srednjih tvrtki, kao i znatno povećati broj posjeta potpomognutim kulturnim i turističkim objektima poslovne infrastrukture.

Ovo je ujedno i demanti svim skepticima kada je u pitanju ugovaranje projekata financiranih iz EU fondova, istaknuo je Grčić. Unutar Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu do sada je, u sva četiri poziva, ugovoreno 50 projekata ukupne vrijednosti oko 650 milijuna kuna. Ovo danas je četvrti poziv, najveći do sada - 15 projekata vrijednih 376 milijuna kuna, što znači da je riječ o respektabilnim brojkama, kazao je. Dodaje da su projekti vrijedni od 8 do 44 milijuna kuna, a 44 milijuna za lokalne jedinice predstavlja zaista ogroman novac.

Grčić je najavio i novu inicijativu, osnivanje fonda za sufinanciranje EU projekata.

"U novom dijeljenju poreza i prireza lokalne samouprave odlučili smo da 2 postotna boda poreza na dohodak ide u taj fond. To je negdje između 200 i 220 milijuna kuna koje će jedinice lokalne samouprave moći koristiti na bazi konkurencije, kompeticije s projektima. Novac će dobiti najkvalitetniji projekti za sufinanciranje svog dijela, znači između 10-ak i 30 posto koliko je obično nacionalno učešće u sufinanciranju EU projekata", kazao je. Oni koji imaju dobre i kvalitetne projekte mogu participirati u tom fondu, rekao je Grčić dodajući kako se za najslabije, najsiromašnije lokalne jedinice osigurati između 40 i 50 milijuna kuna u Ministarstvu na poziciji još jednog posebnog fonda za pripremu i sufinanciranje njihovih projekata.

Ravnateljica SAFU-a Nataša Mikuš Žigman ukazala je na simboliku današnjeg događanja - ugovaranjem ove grant sheme prijeđena je vrijednost od milijardu kuna ugovorenih projekata u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost. U proteklih šest mjeseci u tom programu ugovoreno je 50 projekata vrijednih 1,07 milijardi kuna, kazala je. (Hina)



Pisane vijesti