Susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH

U sklopu Dana hrvatskog turizma, danas je održan tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH, na kojem su uz ministra turizma Darka Lorencina sudjelovali i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović te pomoćnik ministra zdravlja, Miljenko Bura. „Turizam je horizontalna djelatnost koja seže u sve ostale sektore te kao takva ima veliki utjecaj na cjelokupno gospodarstvo. Izmjenama zakona i pravilnika koje provodimo nastojimo zadržati i obraniti kvalitetu te omogućiti turističkom sektoru da nesmetano obavljaju svoju djelatnost i budu što konkurentniji i moram istaknuti kako  Vlada u tom smislu ima odličnu sinergiju“, istaknuo je ministar Lorencin dodavši kako je u cijelom tom procesu izuzetno važno upravljanje destinacijama, odnosno kreiranje inovativne i raznolike turističke ponude jer što su nam destinacije različitije, to nam je i komparativna prednost veća.

U sklopu Dana hrvatskog turizma, danas je održan tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH, na kojem su uz ministra turizma Darka Lorencina sudjelovali i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović te pomoćnik ministra zdravlja, Miljenko Bura.

„Turizam je horizontalna djelatnost koja seže u sve ostale sektore te kao takva ima veliki utjecaj na cjelokupno gospodarstvo. Izmjenama zakona i pravilnika koje provodimo nastojimo zadržati i obraniti kvalitetu te omogućiti turističkom sektoru da nesmetano obavljaju svoju djelatnost i budu što konkurentniji i moram istaknuti kako  Vlada u tom smislu ima odličnu sinergiju“, istaknuo je ministar Lorencin dodavši kako je u cijelom tom procesu izuzetno važno upravljanje destinacijama, odnosno kreiranje inovativne i raznolike turističke ponude jer što su nam destinacije različitije, to nam je i komparativna prednost veća.

Ministar Maras istaknuo je kako Ministarstvo poduzetništva i obrta kroz programe strukturnih fondova kontinuirano potiče turističke projekte te radi na smanjenju kamata, što preko HBOR-a, što direktno iz proračuna županija kako bi privatnom sektoru omogućili da imaju resurse i financije za što bolju pripremu svojeg poslovanja.

Ministrica Mrak Taritaš ukratko je predstavila aktivnosti ministarstva koje su vezane uz turistički sektor i koje su provedene u suradnji s Ministarstvom turizma, uz naglasak na mogućnost izgradnje bazena do 100 m2 bez posebnih dozvola, mogućnost kategorizacije objekata koji su podnijeli zahtjev za pogodnosti novog Zakona o gradnji.

O važnosti prirode za turizam govorio je ministar Zmajlović. „Koliko je važna uloga zaštićenih područja u hrvatskom turizmu govori podatak da prema istraživanjima upravo ljepota očuvane prirode predstavlja jedan od tri glavna motiva za dolazak turista u našu zemlju. Rezultate ogledne turističke 2008. godine parkovi su premašili još 2011. godine i po posjećenosti i po prihodima. Prošle godine naših 19 parkova posjetilo je 2,7 milijuna gostiju. Potencijal za daljnji razvoj i to održivi razvoj, prvenstveno turistički, je ogroman. Zato ulažemo u infrastrukturne projekte i brendiranje čime ostvarujemo preduvjete da parkovi postanu generatori razvoja ne samo lokalnih sredina nego i širih regija u kojima se nalaze“, rekao je Zmajlović.

Ministar Hajdaš Dončić predstavio je projekte vezane uz prometnu infrastrukturu, najavivši kako idući tjedan započinje izgradnja marine u Slanom. Predstojnik Pejnović govorio je o aktualnim natječajima koji se odnose na turističke nekretnine, dok je pomoćnik Bura istaknuo kako je unutar Ministarstva zdravlja nedavno formirana uprava koja će se baviti zdravstvenim turizmom i koja će u suradnji s Ministarstvom turizma te ostalim institucijama raditi na jačanju ovog važnog turističkog segmenta.

DHT večeras završavaju dodjelom nagrada HTZ-a i HGK najboljima u turizmu za ovu godinu čemu će, kako je najavljeno, uz premijera prisustvovati još nekoliko ministara, brojni župani, gradonačelnici i drugi sudionici Dana hrvatskog turizma kojih je kao i svake godine blizu dvije tisuće.

Organizatori Dana hrvatskog turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, uz Novu TV kao medijskog partnera.



Pisane vijesti