3. festival soli Solane Nin

Od antičke Grčke i Rima preko Dalekog istoka do Kine - korištena kao valuta, zapisana u jezicima svijeta kao blago sunca i mora - sol je klesala povijest, temeljila civilizacije, kulture i religije, pokretala ratove i određivala podjelu moći.

Treći festival soli Solane Nin, 7. kolovoza 2014. godine, oda je slanim rimskim vremenima i načinima korištenja soli u kuhinji, ljepoti i njezi kože te kućanstvu.

Posebnu zabavu osigurat će rimske igre, na kojima će moći sudjelovati svi posjetitelji, a najbolji među najboljima bit će okrunjeni lovorikama. Novost na ovogodišnjem festivalu je i ručno pakiranje soli za sve posjetitelje, koji dio bijelog ninskog zlata požele odnijeti sa sobom. Naime, u solani Nin sol se bere i pakira ručno od davnina, a posjetitelji će tako imati priliku iskusiti stoljećima staru tradiciju.

Solana Nin, osim po Festivalu soli, poznata je i po Cvijetu soli, vrhuncu kreacije prirode i truda čovjeka. Riječ je o najkvalitetnijoj vrsti soli, prirodnom izvoru važnih biominerala, koja se razlikuje od klasične konzumne kamene ili morske soli i obiluje kalcijem i magnezijem, sadrži i kalij te prirodni jod morskih algi. Zbog istančanog okusa i rijetkosti, Cvijet soli ne koristi se u pripremi namirnica, već se nježnim soljenjem dodaje gotovim jelima.

Program 3. festivala soli Solane Nin

  • 09.00 - 20.30 - Ručno pakiranje soli
  • 10.00 -11.30 - Radionica aromaterapije, voditeljica: aromaterapeutkinja Nikolina Alviz Deverić
  • 11.30 - 12.30 - Radionica nutricionizma, voditeljica: nutricionistica Karmen Matković
  • 17.00 - 18.30 - Antička gozba by Dino Galvagno
  • 18.30 - 19.30 - Rimske igre
  • 19.30 - 20.30 - Radionica antičke kozmetike


Najave