Objavljen treći natječaj za pomoć sektoru vina

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je još jedan javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina do 2018., i to za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja u 2014. godini, a rok za njihovo podnošenje je 31. srpnja.

Korisnici mjere su proizvođači vina (fizičke ili pravne osobe) upisani u Vinogradarski registar, javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog proračuna, te udruge proizvođača vina i zadružni savezi (čije su članice barem tri zadruge koje se bave proizvodnjom vina).

Ukupna visina raspoloživih sredstava potpore u mjeri promidžba na tržištima trećih zemalja u 2014. iznosi milijun eura. Razina potpore iznosi do 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova, unutar čega se udio od 50 posto prihvatljivih troškova odnosi na sredstva EU, a 30 posto na sredstva državnog proračuna.

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu je 200 tisuća eura. Minimalni iznos potpore po projektu je 3 tisuće eura, a maksimalni 100 tisuća eura iz sredstava EU. Dodatno će se odobriti potpora po projektu u maksimalnom iznosu do 60.000 eura iz državnog proračuna, navode iz Agencije.

Dozvoljena ulaganja unutar mjere su - objavljivanje reklama u medijima trećih zemalja (tisak, televizija, radio, Internet), ulaganja u odnose s javnošću, promociju i marketing, organizacija informativnih putovanja u Hrvatsku, promociju imidža Hrvatske, promotivne prodaje te ulaganja u izradu i distribuciju promotivnih materijala za tržišta trećih zemalja.

Također su dozvoljena ulaganja u sudjelovanje na sajmovima i drugim događanjima na tržištima trećih zemalja te ulaganje u provođenje istraživanja tržišta trećih zemalja (Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Lihtenštajn, Norveška, Rusija, Ukrajina, Kazahstan, Japan, Kina (uključujući Hong Kong), SAD, Kanada, Meksiko, Brazil, Australija, Koreja, Indija, Tajland, Malezija, Indonezija, Singapur).

Nacionalni program pomoći sektoru vina je petogodišnji program u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske vinske omotnice.

Cilj programa je povećanje konkurentnosti vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanje vinarija te projekte marketinga i promocije vina. (Hina)

 



Pisane vijesti