Novi turistički sadržaj: Panoramski savski rafting

Zagreb je nakon mnogo godina dobio prvi trajni zabavno-rekreacijski i turistički sadržaj na rijeci. Riječ je o panoramskome savskom raftingu Lijepa naša Sava, a prvu promocijsku vožnju odradili su u srijedu 16. srpnja, novinari Hrvatske radiotelevizije, dnevnoga lista 24 sata i internetskoga portala Zagrebinfo.hr u pratnji pokretača projekta iz tvrtka Nemo Adria, Rekreacija Avanturizam, iBUS i Coca-Cole HBC Hrvatska te predstavnika Grada i Turističke zajednice Zagreba koji su svojom potporom i pokroviteljstvom znatno pridonijeli ubrzanju ostvarivanja projekta.

Dugo najavljivani panoramski rafting na dionici od jankomirskoga mosta do Bundeka dobio je službeni naziv Savski rafting „Lijepa naša Sava”, jer je pokrenut upravo zahvaljujući tom društveno odgovornom projektu koji traje već sedam godina, s ciljem povratka života i zbivanja uz obale rijeke Save.

„Ideja o raftingu usred Zagreba čini se pomalo nevjerojatnom, no riječ je o projektu pokrenutom upravo kako bi se takvom vrstom rekreacijskoga avanturizma na jedinstven način obogatila zagrebačka turistička ponuda, a građane potaknulo na povratak rijeci Savi”, pojasnili su uoči početka prve vožnje idejni pokretači Rene Cipovec iz tvrtke Nemo Adria i Ivica Zdravić iz obrta Rekreacija Avanturizam.

„Željeli smo ponuditi prvi pravi turistički sportsko-rekreacijski sadržaj na Savi u Zagrebu. Dakle, mi sada uistinu živimo ono o čemu smo govorili na početku projekta, prije sedam godina, da grad treba vratiti Savi”, rekla je direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević pojašnjavajući zašto je ta tvrtka prvomu savskom raftingu dala financijsku, organizacijsku i kreativnu podršku. Ustvrdila je kako su neki drugi gradovi koji žive uz rijeku Savu, poput Siska, Slavonskoga Broda i Županje, a koji su također dijelom projekta Lijepa naša Sava, mnogo povezaniji sa Savom nego što je to Zagreb.

„Zagreb je s porastom turističke posjećenosti i noćenja za više od 30 posto u posljednjih godinu dana postao je pravi kontinentalni turistički hit. Zbog toga je, u suradnji sa zagrebačkim Uredom za upravljanje u hitnim situacijama, tvrtka Nemo Adria dobrovoljno ustupila opremu i ljudstvo za vježbe na rijeci Savi za potrebe civilne zaštite grada Zagreba. Na temelju toga nastao je i projekt oživljavanja aktivnosti na rijeci Savi”, pojašnjava Rene Cipovec, vlasnik tvrtke Nemo Adria, supokretača ove inicijative, ističući kako se ovih dana provode posljednje pripreme i uigravanje ekipe za panoramsko spuštanje rijekom Savom u gumenim čamcima za rafting.

S obzirom na to da rijeka Sava nije, osim kad je nabujala, prikladna za adrenalinski rafting, sadržaj u kojemu će na najvećoj hrvatskoj rijeci Zagrepčani moći uživati u prvome je redu panoramski spust.

„Nakon dugogodišnjih rasprava o tome kako Zagreb približiti rijeci Savi sada napokon možemo reći da imamo jedinstveni pogled na Zagreb, ali sa Save. Upravo takav povratak Savi željeli smo omogućiti Zagrepčanima, ali i svim posjetiteljima našega grada u želji da savski rafting Lijepa naša Sava postane prepoznatljivim dijelom zagrebačke turističke ponude”, rekao je Igor Ćutuk  voditelj projekta Lijepa naša Sava Igor Ćutuk.

Društveno odgovorni projekt Lijepa naša Sava pokrenut je 2008. godine. Pokretači su bili Međunarodna komisija za sliv rijeke Save i tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Coca-Cola HBC Hrvatska. Tvrtka Nemo Adria i obrt Rekreacija Avanturizam u projektu sudjeluju od ove godine, a projekt savskoga raftinga uz potporu Coca-Cole HBC Hrvatska nastojat će promicati i stranim turistima.



Pisane vijesti