DVORIŠTA, nova kulturno-turistička atrakcija na Gornjem gradu

Po prvi put otvaraju se vrata gornjogradskih dvorišta i otkrivaju javnosti, Zagrepčanima i sve brojnijim turistima, najavili su gradonačelnik grada Zagreb Milan Bandić i direktorica TZ grada Zagreba Marina Bienenfeld, na današnjem doručku za novinare, priređenom u dvorištu barokne palače Balbi u Demetrovoj ulici, s jedinim sačuvanim bunarom na Gornjem gradu.

„Svako dvorište ima svoju priču“, slogan je manifestacije, koja će se svakodnevno održavati od 18 sati do ponoći, s besplatnim ulazom za sve zainteresirane.

Od petka 18. srpnja, tijekom deset dana, do 27. srpnja, posjetitelji mogu uživati u ljetnoj atmosferi uz glazbu, zabavu, žive svirke, biranu eno/gastro ponudu, posebno uređenje i još puno iznenađenja u jedinstvenim ambijentima gornjogradskih dvorišta.

Dan prije službenog otvorenja DVORIŠTA, 17. srpnja u Atriju Klovićevih dvora, Zagrepčanima i sve brojnijim gostima organizatori daruju glazbeno-scenski spektakl "Mozart u vrtu” u izvođenju 40-ak glazbenika Zagrebačkog orkestra mladih i uz kostimirane mlade glumce i pjevače.

Za sada su za održavanje manifestacija otvorena četiri gornjogradska dvorišta: Palača Balbi, Demetrova 11 (Staroslavenski institut, barokna palača i dvorište s jedinim sačuvanim bunarom na Gornjem gradu), Palača Erdödy-Drašković, Opatička 29 (Državni arhiv u Zagrebu, čuva najstarije povelje iz povijesti grada Zagreba), Atelijer Meštrović, Mletačka 8 (Zbirka slavnog kipara, obiteljska kuća koju je Ivan Meštrović zajedno s umjetninama, fotografijama, arhivom i drugim osobnim stvarima darovao Hrvatskoj) i Privatno dvorište, Opatička 19 (Kuća u kojoj je rođen slavni hrvatski skladatelj i violončelist Rudolf Matz, a u kojoj je živjela i Hedviga Ban, velika ljubav autora prve hrvatske opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog).

DVORIŠTA, nova kulturno-turistička atrakcija na Gornjem gradu u Zagrebu, partnerski je projekt G.A.D. produkcije i Katapult promocije, ostvaren uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba.



Pisane vijesti