Nakon više godina porasti dolazaka i noćenja i domaćih turista

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci boravilo nešto malo više od 4 milijuna turista koji su ostvarili 16,1 milijuna noćenja, što su porasti od 6,6 posto u dolascima i 4,7 posto u noćenjima u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a nakon više godina pada na polugodišnjoj je razini zabilježen i porast prometa domaćih turista.

Pokazuju to, uz ostalo, cjeloviti podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji se odnose na Jadran, Grad Zagreb i sve kontinentalne županije prikupljeni u sustavu turističkih zajednica i iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i koji se odnose na turiste u svim, a ne samo komercijalnim smještajnim objektima.

Stranih turista je po tim podacima HTZ-a u prvih šest mjeseci u Hrvatsku došlo 3,4 milijuna ili 7,3 posto više nego u prvoj polovici prošle godine, dok su s 14,2 milijuna noćenja u plusu od 4,3 posto.

Istodobno je tijekom prvih šest mjeseci ove godine hrvatski turizam zabilježio 587 tisuća dolazaka domaćih turista ili gotovo 3 posto više nego u lanjskoj prvoj polovici godine.

Domaćih 1,8 milijuna noćenja porast je od gotovo 8 posto, a takvi porasti domaćih turista nisu zabilježeni već duži niz godina na polugodišnjoj razini.

Fizički dobar turistički lipanj

Porastima na razini šest mjeseci najviše su ove godine pridonijeli rezultati ostvareni u lipnju kada je u Hrvatskoj bilo gotovo 1,9 milijuna turista ili 9 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je 9,4 milijuna noćenja donijelo porast od gotovo 11 posto.

Lipanj je po podacima HTZ-a donio pluseve i u dolascima i u noćenjima praktički svim regijama i županijama, i na Jadranu i na kontinentu, što je bilo i očekivano s obzirom na 'povoljan' raspored blagdana i praznika u tom mjesecu, što se vidi i po porastu dolazaka i noćenja stranih turista sa svih relevantnijih i tradicionalnih tržišta za hrvatski turizam.

Nijemaca je tako u lipnju došlo čak 33,5 posto više nego u lanjskom, a još veći porast od 37 posto ostvarili su u noćenjima. Austrijanaca je bilo 28 posto više, a njihovih noćenja 15,7 posto više, Mađara je došlo 8,6 posto više ostvarivši 6,2 posto više noćenja, Poljaka i njihovih noćenja bilo je 16,2 odnosno 12 posto više, gotovo 5 posto više Francuza ostvarilo je 9,5 posto više noćenja, dok je gotovo isti broj Talijana ostvario blagi rast noćenja od 0,4 posto.

Česi i Slovaci su stagnirali odnosno bili na lanjskoj razini, a jedini pad među tradicionalnijim tržištima, od oko 5 posto u dolascima i od blizu 3 posto u noćenjima u lipnju je zabilježen iz Slovenije.

S druge strane s dalekih tržišta, poput Kine, Koreje, Japana, Indije, Kanade i SAD-a ostvareni su porasti dolazaka između 20 i 60 posto u odnosu na lanjski lipanj.

Ukupno je u lipnju u Hrvatskoj boravilo 1,7 milijuna stranih turista ili 10 posto više nego lani, a njihovih 8,7 milijuna noćenja porast je od 11 posto.

Zanimljivost HTZ-ove i lipanjske statistike je opet porast noćenja domaćih turista od 7,2 posto, na 697,3 tisuće, tim više što je tu brojku ostvario gotovo jednak broj domaćih turista kao lani ili njih 160,2 tisuće.

Promatrano po jadranskim županijama sve su u lipnju zabilježile poraste dolazaka i noćenja u rasponu od 3 do 24 posto, a najviše turista bilo je u Istri, 522,3 tisuće ili 12 posto više, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 323,5 tisuća ili 7 posto više nego u lanjskom lipnju.

Slično je i kod noćenja, s time da ih je u Istri ostvareno znatno više nego u drugim jadranskim županijama, gotovo 3,2 milijuna ili čak 17,3 posto više, dok je Splitsko-dalmatinska županija druga s 1,6 milijuna noćenja, što je 6 posto više.

U kontinentalnim županijama najveće poraste dolazaka i noćenja turista u lipnju su imale Zagrebačka, Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija, neke su poput Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke imale manje turista, ali znatno više noćenja, dok je najlošije rezultate s padom dolazaka i noćenja iznad 20 posto zabilježila Brodsko-posavska županija. (Hina)



Pisane vijesti