Ministar Lorencin sudjelovao na vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja

Ministar turizma Darko Lorencin, sudjelovao je danas na vježbama Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) održanima u Omišu, odnosno u Radmanovim mlinicama. Vježbe su simulirale akcije spašavanja uz pomoć helikoptera i spašavanja na vodi. Ministar je s  pripadnicima HGSS-a također obišao i lokaciju novog centra pustolovnih aktivnosti na vodi. Tom je prilikom ministar naglasio važnu ulogu HGSS-a u izgradnji imidža Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. „Velik broj akcija spašavanja, kao i njihove redovne aktivnosti, dokaz su da HGSS ima vrlo važnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske kao sigurne destinacije. Ministarstvo turizma već dugi niz godina financijski podupire rad HGSS-a, a ove smo godine udvostručili taj iznos.  Tako će se osim financiranja redovitog rada, dio novca iskoristiti u pripremi projekta s ciljem povlačenja sredstava iz EU fondova kako bi se uspostavio cjelovit sustav funkcioniranja HGSS-a u smislu njegove turističke djelatnosti“, rekao je Lorencin. 

Ministar turizma Darko Lorencin, sudjelovao je danas na vježbama Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) održanima u Omišu, odnosno u Radmanovim mlinicama. Vježbe su simulirale akcije spašavanja uz pomoć helikoptera i spašavanja na vodi. Ministar je s  pripadnicima HGSS-a također obišao i lokaciju novog centra pustolovnih aktivnosti na vodi. Tom je prilikom ministar naglasio važnu ulogu HGSS-a u izgradnji imidža Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.

„Velik broj akcija spašavanja, kao i njihove redovne aktivnosti, dokaz su da HGSS ima vrlo važnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske kao sigurne destinacije. Ministarstvo turizma već dugi niz godina financijski podupire rad HGSS-a, a ove smo godine udvostručili taj iznos.  Tako će se osim financiranja redovitog rada, dio novca iskoristiti u pripremi projekta s ciljem povlačenja sredstava iz EU fondova kako bi se uspostavio cjelovit sustav funkcioniranja HGSS-a u smislu njegove turističke djelatnosti“, rekao je Lorencin.



Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, izjavio je kako njihove aktivnosti ne obuhvaćaju samo akcije spašavanja. „Iako gotovo svaki dan imamo aktivnosti spašavanja i intervencije, HGSS svojim djelovanjem otvara nove prostore za razvoj sportskog i pustolovnog turizma te tako doprinosi razvoju nove ponude. Priprema preventive, uređivanje staza i osposobljavanje vodiča zapravo čine 95 posto naših aktivnosti, dok se samo 5 posto odnosi na akcije spašavanja“, poručio je Prizmić.

Tijekom boravka u Omišu, ministar je obišao projekt adrenalinskog parka Zipline, čiju je realizaciju podržalo i Ministarstvo turizma preko programa Inovativni turizam. Park se sastoji od osam žica ukupne duljine 2100 metara na visini od 150 metara, koje se nalaze u kanjonu rijeke Cetine, 3 kilometra od Omiša. Cjelokupni program spuštanja po žicama traje tri sata te pruža nezaboravne doživljaje u prekrasnoj prirodi.

Ministar je na kraju zahvalio HGSS-u i pritom napomenuo kako im je posao doista težak. Iz HGSS-a poručuju kako se prije odlaska na pustolovne aktivnosti važno dobro pripremiti, upozorivši posebno na dobru obuću i pitku vodu.

Podsjetimo, ove je godine iz proračuna Ministarstva turizma, za aktivnosti Hrvatske gorske službe spašavanja prvi put izdvojeno čak dva milijuna kuna. Milijun kuna odnosi se na sigurnost, odnosno na sprječavanje nesreća i unapređenje sigurnosti kroz označavanje staza, osiguranja opasnih mjesta, izradu i distribuciju letaka i upozorenja, izradu zemljovida i vodiča te edukaciju turističkih djelatnika koji se bave organiziranjem i provođenjem pustolovnih sadržaja. Taj se iznos također odnosi i na pripremanje te održavanje spremnosti kroz jačanje teritorijalne pokrivenosti prostora spasilačkim službama te izradu i održavanje interventnih heliodroma.

Drugih milijun kuna odnosi se na pripremu natječajne dokumentacije za pristup strukturnim fondovima EU, odnosno pripremu projekata u cilju unapređenja sigurnosti, stvaranja novih turističkih proizvoda i uvećanja konkurentnosti hrvatskog turizma, kao i za radnje u pripremi učinkovite zračne pomoći kao preduvjeta konkurentnosti hrvatskog turizma.



Pisane vijesti