Prikaz starih žetvenih običaja u Slavoniji

Na imanju "Ilijin i Rezin stan" nedaleko od Županje danas je održana 12. tradicijska priredba "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno.

Mirko Bačić, direktor Turističke zajednice grada Županje, koja je i organizator priredbe "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti", istaknuo je kako organizatori žele da priredba privuče turiste u Slavoniju, ali i da se ožive već pomalo zaboravljeni narodni običaji.

Među mnogobrojnim posjetiteljima bilo je i pedesetak turista pristiglih u Županju izletničkim vlakom "Žetelac express" iz Zagreba, organiziranim u suradnji s Hrvatskim željeznicama. Pored domaćih, vlakom je na svečanost doputovala i nekolicina turista iz Brazila, Kine i Japana.

Domaćini su ih poslužili tradicionalnim slavonskim kulinarskim specijalitetima poput guščjeg paprikaša, koji su Slavonci jeli za žetve.

U prikazu žetve u prošlosti sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine, okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu. Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora i dreše.

Posjetitelji su također imali prigodu voziti se zaprežnim kolima po poljima, a na izložbeno-prodajnom sajmu razgledati narodne rukotvorine i kušati slavonske tradicionalne prehrambene proizvode.

Po riječima pomoćnika ministra turizma Želimira Kramarića, Ministarstvo turizma već duži niz godina prati ovakve i slične manifestacije. "Doživljaj ove hrane, svečanosti odnosno nematerijalne baštine kojom raspolaže ovaj kraj mora biti temeljni motiv razvoja turizma na kontinentu", kazao je Kramarić.

Ocijenio je kako povećanje boravišne pristojbe ne bi trebalo utjecati na turistički promet na Jadranu u ovogodišnjoj sezoni rekavši kako je u brojnim drugim zemljama boravišna pristojba veća nego u Hrvatskoj.

"Što se tiče turističke sezone, ona apsolutno ne ovisi o boravišnoj pristojbi i mislim da se ona za sada kvalitetno odvija. U ponedjeljak će doći novi rezultati dosadašnjeg dijela sezone i očekujemo pozitivan razvoj situacije", ocijenio je.

Na pitanje novinara potvrđuju li priredbe kao što je "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" da su turističke zajednice potrebne i u manjim gradovima i sredinama, Kramarić je odgovorio kako nitko nikada nije niti tvrdio da ne trebaju postojati, ali da je sve pitanje održivosti.

"Naravno da kada imate jednu ovakvu manifestaciju koja stvara novi proizvod onda tu nema dvojbi treba li turistička zajednica ili ne", poručio je Želimir Kramarić dodajući kako je upitno postojanje onih turističkih zajednica koje ništa ne organiziraju i ne rade dovoljno na privlačenju turista. Njihov je opstanak pitanje gradova i općina koje su ih i osnovale, rekao je. (Hina)



Pisane vijesti