Objavljene odluke o odabiru projekata iz programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“

Ministarstvo turizma danas je objavilo odluke o odabiru projekata iz programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ u 2014. godini, kojim s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancira turističke razvojne projekte usmjerene obogaćivanju turističke ponude, stvaranju inovativnih turističkih proizvoda, povećanju zaposlenosti, umrežavanju pružatelja usluga u turističke klastere te unaprjeđenju međunarodne turističke prepoznatljivosti. Također, po prvi je put omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena iznajmljivačima u privatnom smještaju, za što je izdvojeno nešto više od 7 milijuna kuna. Ove su financijske potpore namijenjene subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačkim domaćinstvima (OPG koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge) i fizičkim osobama - privatnim iznajmljivačima. „Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva usmjeren je podizanju ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma, kroz kvalitetu smještaja, dodatne sadržaje, uključivanje u prestižna udruženja, podizanje prepoznatljivosti brenda, korištenje novih tehnologija, pripremu projektne dokumentacije za EU projekte. Dakle, riječ je o najširem paketu usmjerenom podizanju kvalitete turističkih proizvoda i usluga te svega onoga što poboljšava turistički doživljaj prilikom boravka u destinaciji“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Ministarstvo turizma danas je objavilo odluke o odabiru projekata iz programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ u 2014. godini, kojim s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancira turističke razvojne projekte usmjerene obogaćivanju turističke ponude, stvaranju inovativnih turističkih proizvoda, povećanju zaposlenosti, umrežavanju pružatelja usluga u turističke klastere te unaprjeđenju međunarodne turističke prepoznatljivosti.

Također, po prvi je put omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena iznajmljivačima u privatnom smještaju, za što je izdvojeno nešto više od 7 milijuna kuna. Ove su financijske potpore namijenjene subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačkim domaćinstvima (OPG koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge) i fizičkim osobama - privatnim iznajmljivačima.

„Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva usmjeren je podizanju ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma, kroz kvalitetu smještaja, dodatne sadržaje, uključivanje u prestižna udruženja, podizanje prepoznatljivosti brenda, korištenje novih tehnologija, pripremu projektne dokumentacije za EU projekte. Dakle, riječ je o najširem paketu usmjerenom podizanju kvalitete turističkih proizvoda i usluga te svega onoga što poboljšava turistički doživljaj prilikom boravka u destinaciji“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu. Kroz Mjeru A, Ministarstvo turizma podupire izgradnju bazena u hotelima, kampovima, seljačkim domaćinstvima te po prvi put u privatnim apartmanima, kućama za odmor i sobama. Također, Mjera A usmjerena je na ulaganje u realizaciju tematskog definiranja hotela (npr. Business, Congress, Family, Spa), poboljšanje uvjeta za osobe s invaliditetom, ulaganje u uređenje izletišta, kušaonica i vinotočja, povećanje energetske učinkovitosti, udruživanje privatnih iznajmljivača u zadruge.

Kroz Mjeru B potiče se razvoj posebnih oblika turizma, između ostaloga podupiru se projekti usmjereni na aktiviranje planinarskih domova te uređenja i prenamjene napuštenih škola i drugih objekata za potrebe turizma, ulaganje u odmorišta za bicikliste, bike&bed smještaj, zabavne i tematske parkove te dovršetak izgradnje novih, odnosno obnovu ili rekonstrukciju postojećih manjih turističkih brodova s elementima tradicijske gradnje.

Mjerom C sufinancira se priprema projektne dokumentacije novih investicija malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, vezanih za razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda, dok se mjerom D sufinanciraju članarine u prestižnim međunarodnim asocijacijama smještajnih ugostiteljskih objekata za prve tri godine članstva.

Odluke o odabiru projekata iz programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ u 2014. godini objavljene su na web stranicama Ministarstva turizma, u rubrici Potpore i krediti.



Pisane vijesti