Ministar Lorencin u sklopu službenog posjeta Šibensko-kninskoj županiji obišao tvrđavu Sv. Mihovila i budući Centar koraljarstva

Ministar turizma Darko Lorencin danas je u službenom posjetu Šibensko-kninskoj županiji, gdje se susreo sa županom Goranom Paukom, direktorima turističkih zajednica i gospodarstvenicima u turizmu županije. Glavne su teme razgovora bile najavljene izmjene i dopune Zakona o turističkim zajednicama te planirane investicije u turistički sektor županije. Župan Pauk naglasio je kako se, osim u Šibeniku, razvijaju brojni kvalitetni projekti i na razini cijele županije. Ministar Lorencin je rekao kako se na Šibensko-kninsku županiju ozbiljno računa kada je riječ o daljnjem razvoju turizma i potencijala koje posjedujemo. „Sustav turističkih zajednica je karika koju je hrvatski turizam proteklih dvadeset godina kvalitetno pratio. Međutim, nakon tolikih godina potrebno je uvesti promjene, jer to zahtijevaju navike turista i trendovi na tržištu koji se stalno mijenjaju. Mi želimo omogućiti turističkim zajednicama da po modelu DMO-a upravljaju i budu glavni koordinator između sudionika javnog i privatnog sektora, te da na taj način unapređuju kvalitetu same destinacije“, poručio je ministar Lorencin, dodavši kako će se razvojna komponenta spustiti na regionalnu razinu, koja će ubuduće dobivati 15 posto od boravišne pristojbe, umjesto dosadašnjih 10 posto.

Ministar turizma Darko Lorencin danas je u službenom posjetu Šibensko-kninskoj županiji, gdje se susreo sa županom Goranom Paukom, direktorima turističkih zajednica i gospodarstvenicima u turizmu županije. Glavne su teme razgovora bile najavljene izmjene i dopune Zakona o turističkim zajednicama te planirane investicije u turistički sektor županije. Župan Pauk naglasio je kako se, osim u Šibeniku, razvijaju brojni kvalitetni projekti i na razini cijele županije.

Ministar Lorencin je rekao kako se na Šibensko-kninsku županiju ozbiljno računa kada je riječ o daljnjem razvoju turizma i potencijala koje posjedujemo.

„Sustav turističkih zajednica je karika koju je hrvatski turizam proteklih dvadeset godina kvalitetno pratio. Međutim, nakon tolikih godina potrebno je uvesti promjene, jer to zahtijevaju navike turista i trendovi na tržištu koji se stalno mijenjaju. Mi želimo omogućiti turističkim zajednicama da po modelu DMO-a upravljaju i budu glavni koordinator između sudionika javnog i privatnog sektora, te da na taj način unapređuju kvalitetu same destinacije“, poručio je ministar Lorencin, dodavši kako će se razvojna komponenta spustiti na regionalnu razinu, koja će ubuduće dobivati 15 posto od boravišne pristojbe, umjesto dosadašnjih 10 posto.

Ministar je također napomenuo kako je Hrvatska turistička zajednica jučer objavila Javni poziv za PPS program.

„Preko PPS programa u Hrvatskoj tražimo destinacije koje će biti nositelji pilot projekata za ovu jesen. One bi trebale uspostaviti program kojim ćemo, u točno određenom razdoblju, dovesti turiste s točno određenih tržišta i za određeni turistički proizvod. Takav fokusiran i ciljani rad omogućit će nam izbjegavanje rupa, odnosno manjak turista, i to na način da ćemo stvarati nove motive dolazaka u onim mjesecima kada nema osnovnog, a to je još uvijek sunce i more“, zaključio je Lorencin.

Ministar je za službenog posjeta Šibensko-kninskoj županiji obišao tvrđavu Svetog Mihovila te otok Zlarin, na kojem je planirana izgradnja hrvatskog centra koraljarstva, za što je Ministarstvo turizma izdvojilo 350 tisuća kuna.

Ministar svoj boravak na području srednje Dalmacije nastavlja službenim posjetom Zadarskoj županiji, gdje će se susresti sa županom Stipom Zrilićem, direktorima TZ-a i gospodarstvenicima. U sklopu ovog posjeta, ministar će obići i Hotel Bastion, koji je prošle godine uvršten u prestižno udruženje Relais Chateaux, te lokacije Kraljičina plaža u gradu Ninu i kamp Zaton.

Službeni posjet Zadarskoj županiji ministar turizma završava u Parku prirode Telašćica, kojeg će obići zajedno s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem. Dolazak u PP Telašćica planiran je u srijedu 2. srpnja oko 10 sati.



Pisane vijesti