Upoznavanje sa Sunčevim sustavom uz "Zagreb Space Walk"

Dvadeset godina nakon što je u centru Zagreba postavljena poznata skulptura Ivana Kožarica "Prizemljeno sunce" te deset godina nakon što je na više lokacija u Zagrebu postavljena instalacija Davora Preisa devet kugli i kuglica-simbola planeta Sunčevog sustava, Zagreb je konačno 'dobio' i poseban program razgleda grada inspiriran Sunčevim sustavom "Zagreb Space Walk".

Taj je program predstavljen danas na konferenciji za medije, a riječ je o projektu zagrebačke poduzetnice i dugogodišnje turističke djelatnice Aleksandre Uhernik Đurđek u sklopu kojeg se u dvosatnom razgledu grada obilazi ukupno deset lokacija u Zagrebu (šest u centru i četiri na širem području) na kojima su postavljene kugle-planeti Sunčevog sustava čija je udaljenost proporcionalna stvarnim udaljenostima planeta od Sunca.

U ovom slučaju Sunce je, pa i polazište razgleda, Kožarićeva skulptura u Bogovićevoj ulici, dok su ostale planete u obliku manjih kuglica smještene manje-više u blizini - Merkur u Margaretskoj ulici, Venera na Trgu bana Jelačića, Zemlja u Varšavskoj ulici, Mars u Tkalčićevoj, a Jupiter u Voćarskoj ulici.

Preostale 'planete' su nešto malo dalje od centra - Saturn u Račićevoj ulici (Maksimir), Uran u Sigetu (Novi Zagreb), Neptun u Kozari put (Pešćenica), a Pluton, koji se od 2006. više i ne smatra planetom, u Aleji Bolonje (nastavak Ilice u zapadni dio grada).

Program razgleda tih punktova zamišljen je za turiste te za poslovne, školske i grupe umirovljenika, ali i građane Zagreba, te se već komercijalno nude u nekoliko turističkih agencija, a u planu je, po riječima Uhernik Đurđek, i suradnja sa zagrebačkim hotelima, od kojih se program već nudi u Hotelu Palace.

Podršku u obliku financijske i druge potpore za taj je program dobila i od Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te Tehničkog muzeja, a za obilazak i razgled planeta Sunčevog sustava u Zagrebu, koji se za sada odvija na hrvatskom i engleskom jeziku, bilježe dosta zanimanja, zaključila je Uhernik Đurđek.

(Hina)



Pisane vijesti