Promotivna akcija i obilježavanje Dana Dunava u Parku prirode Kopački rit

Proteklih deset godina, u cijelom Podunavlju stanovnici proslavljaju  Dan rijeke Dunav, 29. lipnja, odajući tako počast jednom od najvećih europskih eko sistema, kao i ljudima i prirodi koji se na njega oslanjaju. Proslave uz  Dunav, imaju za cilj pokazati zajedničku želju i odgovornost da se zaštiti ovaj vrijedan prirodni resurs.

U Parku prirode Kopački rit, Dan Dunava obilježiti će se u nedjelju, 29. 6. 2014. na pristaništu brodova, na jezeru Veliki Sakadaš (1 km dalje od Prijemnog centra u Kopačevu), gdje će od 10 sati biti održana likovna radionica za djecu – oslikavanje malih drvenih čamaca, zatim izložba slika Arpada Eđeda s temom Kopačkog rita.

U 10.30 sati, stručna služba Parka održat će prezentaciju o važnosti rijeke Dunav, a u 11 sati KUD mladih, iz obližnjih mjesta Kopačeva, Luga i Vardarca,  izvesti će plesni program.

Od 12 sati posjetitelji mogu posjetiti Eco fest koji se održava na staroj Dravi u Bilju i  izabrati između mnoštva zanimljivih aktivnosti koje će se tamo nuditi.

U vremenu od 9 do 18 sati,  posjetitelji će moći uživati u posjetu Parku prirode po promotivnoj cijeni od 35 kuna (redovna cijena je 70 kuna za odrasle i 50 za djecu). Program uključuje jednosatnu vožnju brodom uz vodiča kroz Posebni zoološki rezervat i posjet kompleksu dvorca Tikveš. 

Promotivnoj akciji parka pridružuju se caffe bar Lopoč koji se nalazi na  ulazu u park, ali i  drugi  ponuđači iz Baranje, pa će tako restorani Citadela i Didin konak, eko gospodarstvo Orlov put, apartmani Corina i OPG Aleksandar, konjički klub Kapistro  nuditi svoje usluge također po promotivnim cijenama, a detalji ponude i kontakt  mogu se pogledati na web stranici TZO Bilje  http://www.tzo-bilje.hr/obiljezavamo-dan-rijeke-dunav.

Park prirode Kopački rit, jedno od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe, svoj fenomen najviše duguje Dunavu, rijeci iz koje pristiže više od 80 posto vode u Rit, a manji dio iz Drave. Kopački rit povezan je cijelom mrežom kanala s Dunavom i Dravom, a redovito plavljenje predstavlja temeljni fenomen parka prirode. Dunav plavi Kopački rit za vrijeme svojih visokih voda i stvara prekrasan prirodni močvarni fenomen poznat u cijelom svijetu, a za visokog vodostaja, Kopački rit prihvati ogromne količine vode i tako prirodnim odljevom pomaže u sprječavanju poplavljivanja naselja i poljoprivrednih površina.

Ime Dunav ova je velika rijeka dobila po rimskom riječnom bogu – Danubiusu, a protječe kroz 10 zemalja i četiri europska glavna grada. Procjenjuje se da 83 milijuna ljudi živi u Dunavskom slivu, dok 20 milijuna njih izravno ovisi o Dunavu za potrebe pitke vode. Dunav je dugačak 2857 km i od svog izvora, Schwarzwalda u Njemačkoj, teče do ušća, delte Dunava u Rumunjskoj gdje se ulijeva u Crno more.

Europska je komisija Dunav prepoznala kao „najvažniju neoceansku vodu u Europi“. Dunav je dom raznim prirodnim staništima kao i brojnim vrstama (više od stotinu vrsta riba i rijetkim pticama poput bijelog pelikana, orla štekavca i bijele rode).

Duljina Dunava u Hrvatskoj je 137,55 km, i proteže se od hrvatsko-mađarske granice uzvodno od Batine do Iloka. Prolazi kroz dvije županije, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku, no sve se rijeke, vode i pritoci nizinske Hrvatske, susreću i ulaze u Dunav.

Na polovici svog puta Dunav tvori jedinstven fenomen, tzv. unutarnju deltu Kopačkog rita i s rijekom Dravom stvara veliko poplavno i biološki iznimno vrijedno područje.



Najave