Zamjenik ministar turizma RH na suretu Kine i zemalja istočne Europe

S ciljem uspostave efikasnije suradnje na području turizma, u Budimpešti je 21. i 22. svibnja, održan prvi susret na visokoj razini između Kine i zemalja srednje i istočne Europe (Central and Eastern European Countries - CEE), odnosno između predstavnika nacionalnih turističkih administracija i organizacija te predstavnika privatnog turističkog sektora. Na sastanku je bio prisutan i zamjenik ministra turizma RH Ratomir Ivičić. U skladu s Memorandumom o suglasnosti između Kineske nacionalne administracije za turizam (CNTA-e) i Ministarstva gospodarstva Mađarske, o zajedničkom promicanju osnivanja Udruženja organizacija za promociju turizma i privatnih dionika između Kine i zemalja CEE (China-CEECs Association of Tourism Promotion Agencies and Businesses), koji je potpisan 12. veljače 2014. u Pekingu, glavni cilj i tema ovog susreta je uspostava koordinacijskog centra, kao i uspostava suradnje među zemljama članicama. Koncept Udruženja podrazumijeva članstvo Kine i zemalja iz tzv. „Kluba 16“ , među kojima se nalazi i Hrvatska. Zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić naglasio je položaj Hrvatske kao mediteranske i srednjoeuropske turističke destinacije, koja zajedno s ostalim zemljama iz regije dijeli slične pogodnosti i mogućnosti, ali i slične izazove i probleme kada je riječ o razvoju turizma.

S ciljem uspostave efikasnije suradnje na području turizma, u Budimpešti je 21. i 22. svibnja, održan prvi susret na visokoj razini između Kine i zemalja srednje i istočne Europe (Central and Eastern European Countries - CEE), odnosno između predstavnika nacionalnih turističkih administracija i organizacija te predstavnika privatnog turističkog sektora. Na sastanku je bio prisutan i zamjenik ministra turizma RH Ratomir Ivičić.

U skladu s Memorandumom o suglasnosti između Kineske nacionalne administracije za turizam (CNTA-e) i Ministarstva gospodarstva Mađarske, o zajedničkom promicanju osnivanja Udruženja organizacija za promociju turizma i privatnih dionika između Kine i zemalja CEE (China-CEECs Association of Tourism Promotion Agencies and Businesses), koji je potpisan 12. veljače 2014. u Pekingu, glavni cilj i tema ovog susreta je uspostava koordinacijskog centra, kao i uspostava suradnje među zemljama članicama. Koncept Udruženja podrazumijeva članstvo Kine i zemalja iz tzv. „Kluba 16“ , među kojima se nalazi i Hrvatska.

Zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić naglasio je položaj Hrvatske kao mediteranske i srednjoeuropske turističke destinacije, koja zajedno s ostalim zemljama iz regije dijeli slične pogodnosti i mogućnosti, ali i slične izazove i probleme kada je riječ o razvoju turizma.

„Prošla je godina bila vrlo uspješna za hrvatski turizam, jer smo ostvarili 13 milijuna dolazaka turista i više od 73 milijuna noćenja. Zadovoljni smo i s ostvarenim prihodima, koji su prvi put nakon 2008. godine, premašili 7 milijardi eura. Sve su to zadovoljavajući rezultati koji ukazuju na trend stalnog rasta, što će se prema najavama nastaviti i sljedećih godina“, rekao je Ivičić.

Zamjenik Ivičić također je poručio kako Republika Hrvatska snažno podupire suradnju mađarskih i kineskih kolega, odnosno uspostavu turističke suradnje između nacionalnih turističkih tijela i nacionalnih turističkih organizacija iz zemalja članica Udruženja, uz nadu kako će ona dati znatan doprinos uspješnom razvoju turizma u svim zemljama.

Osnovni cilj Udruženja je poticanje nacionalnih turističkih administracija (NTA) i nacionalnih turističkih organizacija (NTO) te privatnog turističkog sektora iz zemalja CEE na uključivanje u Udruženje kako bi se izradili okviri i pravila suradnje i definirali načini financiranja programa. Daljnja suradnja u sklopu Udruženja doprinijeti će razvoju, koordiniranosti i promicanju odnosa između Kine i nacionalnih turističkih administracija 16 zemalja članica. Također, očekuje se povećanje broja kineskih gostiju i prosječne duljine njihovog boravka kroz organizaciju zajedničkih studijskih putovanja, foruma, nastupa na turističkim sajmovima te kroz realizaciju drugih zajedničkih projekata s ciljem efikasnije promocije turističke ponude.

Na marginama sastanka, zamjenik ministra Ivičić, susreo se s predstavnicima NR Kine, koji su naglasili važnost nedavnog posjeta ministra turizma NR Kini za unaprjeđenje daljnje suradnje između dvije zemlje. Predsjedavajući kineske nacionalne kineske turističke organizacije Shao Qiwei, izrazio je zadovoljstvo što će se i kroz ovaj susret povećati promet kineskih turista prema Hrvatskoj i obrnuto.

Zamjenik ministra susreo se i s kolegama iz Bugarske, Poljske, Crne Gore i Mađarske. Također, posjetio  je ambasadu RH u Budimpešti i predstavništvo HTZ-a, gdje se sastao s veleposlanikom Gordanom Grlićem Radmanom te direktorom predstavništva HTZ-a Marinom Skenderovićem, s kojima je razgovarao o mogućnostima organizacije Hrvatske kuće u Budimpešti, što bi poboljšalo vidljivost Hrvatske, smanjilo troškove i unaprijedilo komunikaciju prema ključnim dionicima.



Pisane vijesti