Na konferenciji EYCA u Zagrebu ovaj tjedan mladi putnici iz 30 europskih zemalja

Jubilarna 30. konferencija European Youth Card Association-EYCA, krovne europske neprofitne organizacije zadužene za projekt Europske iskaznice za mlade koja omogućava razne popuste u Europi, održat će se od 15. do 17. svibnja u Zagrebu te okupiti predstavnike 30-ak zemalja-članica EYCA-e i drugih krovnih europskih organizacija koje se bave hostelingom, putovanjima i općenito mobilnosti mladih Europljana.

Doznaje se to iz Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS) koji je domaćin konferencije, a čija je kandidatura Hrvatske i Zagreba za domaćina jednoglasno prihvaćana na prošlogodišnjoj konferenciji EYCA-e u Španjolskoj.

To je ujedno, po riječima glavnog tajnika HFHS-a Dražena Gečevića, prvi put da se u Hrvatskoj održava konferencija EYCA-e, čiji je HFHS punopravni član od 1999., a Hrvatska je i jedna od 21 države članice Vijeća Europe koja je potpisnik i "Partial Agreement on Youth Mobility through the Youth Card" koji od 1991. kroz Vijeće Europe doprinosi razvoju Europske iskaznice za mlade i time i mobilnosti mladih.

Ta je iskaznica zapravo bivša iskaznica EURO<26 koja i danas mladim Europljanima od 14 do 30 godina pruža pogodnosti u području kulture, turizma, prijevoza, smještaja, prehrane i drugih usluga i to na 80 tisuća mjesta u 39 zemalja Europe, a godišnje je u Europi, po podacima EYCA, koristi više od 5 milijuna mladih.

U EYCA-inom članstvu je 41 organizacija mladih iz 39 europskih zemalja koje provode taj projekt i izdaju Europsku iskaznicu za mlade, što je u Hrvatskoj HFHS koji nastoji u korist svih mladih, neovisno o njihovom statusu, unaprijediti sustav povlastica za mlade u Hrvatskoj te i time snažnije pridonijeti razvoju infrastrukture omladinskog turizma, naglašava Gečević.

Trenutno u Hrvatskoj tu iskaznicu ima oko 3500 mladih, a osim popusta Gečević ističe njenu važnost i za promociju Hrvatske kao poželjne destinacije među brojnim mladim putnicima i turistima iz Europe.

Stoga i organiziranje konferencije EYCA za svaku nacionalnu udrugu članicu predstavlja veliko priznanje, mogućnost promocije zemlje i projekta, ali i veliki izazov jer, uz predstavnike zemalja članica EYCA-e, konferencija okupi i druge krovne europske organizacije mladih, poput European Union Federation of Youth Hostel Associations, Eurail Group, Eurodesk, European Youth Information and Counselling Agency, kao i predstavnike Europske komisije (iz odjela obrazovanja i kulture), najavljuje Gečević.

Konferencija EYCA-e u Zagrebu će se održati u Hotelu International. (Hina)



Pisane vijesti