Predsjednik Josipović na kongresu o turizmu i hotelskoj industriji

Međunarodni znanstveno-stručni kongres "Turizam i hotelska industrija 2014" u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) iz Opatije otvoren je danas u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića.

Dekan FMTU-a Jože Perić kazao je da se ovim skupom željelo vratiti na njegova polazišta, odnosno što tješnjoj povezanosti s realnim sektorom. Zbog toga se, dodaje, kao suorganizatori pojavljuju sve strukovne udruge s područja turizma i ugostiteljstva, a uključena su i nadležna ministarstva.

Predsjednik Josipović je istaknuo važnost turizma i ugostiteljstva, navodeći kako ostvaruju ozbiljan dio BDP-a. Još uvijek nismo dosegli neke od rezultata prije 2008. godine. Fizički pokazatelji su bolji, ali ostvareni novci još ne, kazao je.

Josipović je istaknuo da turizam ovisi o mnogim drugim sektorima tako da su sve grane djelovanja u vladi povezane s turizmom i ugostiteljstvom.

Među nepovoljnim okolnostima u ovim područjima su problemi s turističkim zemljištem, rekao je predsjednik Josipović napominjući kako je to ogroman problem koji koči razvoj te je vrijeme da se taj problem konačno riješi.

Problem je i neusklađena regulativa zbog koje se izdavanje mnogih dozvola, među kojima su i građevinske, predugo čeka, rekao je predsjednik Josipović.

Sudionike skupa pozdravili su i pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Na 22. kongresu, koji se organizira svake druge godine, na temu trendova u turizmu i hotelskoj industriji sudjeluje oko 300 sudionika iz 15 zemalja, a izložit će se 64 rada.

(Hina)



Pisane vijesti