Primjena novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti

U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka danas je održan radni sastanak povodom primjene novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji je stupio na snagu 28. prosinca 2006. godine te povodom pripreme pravilnika koji će se donijeti za provedbu Zakona.

Sastanku se odazvalo ukupno 35 predstavnika službi za gospodarstvo županijskih ureda državne uprave koje očekuje implementacija donesenih mjera i novina te međusobno usklađivanje rada tijekom prijelaznog razdoblja, tj. dok novi pravilnici u potpunosti ne zažive.

Kako je na samom početku sastanka naglasio pomoćnik ministra za razvoj turizma Robert Pende, novi Zakon donesen je zbog niza razloga, a prije svega kako bi došlo do usklađenja s pravnim stečevinama EU, te radi uklanjanja dosadašnjih prepreka pri slobodnom pružanju usluga. Istaknuo je i važnost ostalih izmjena koje se odnose na smanjenje smještajnog kapaciteta u domaćinstvu, uređivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, povećanje novčanih kazni za prekršaje, propisivanje obveze ugostitelju da osigura goste u smještajnom objektu itd.

Želimir Kramarić, pomoćnik ministra za turističku politiku i tržište nadodao je kao je svrha zakona da njegova primjena bude učinkovita te su stoga i pozvani predstavnici ureda državne uprave iz cijele Hrvatske.

Predstavnici Ministarstva nastojali su odgovoriti na niz pitanja, kao što je budući rad odmarališta, definiranje pokretnih/nepokretnih vozila kao ugostiteljskih objekata, ograničavanje/produženje radnog vremena, obveze traženja lokacijske i građevinske dozvole pri postavljanju kioska koji zauzima površinu veću od 12 kvadratnih metara i slično.

Još jednom je potvrđeno kako će biti dozvoljen rad tzv. dvojnim objektima, ali kako će "barovi" koji ispunjavaju uvjete za rad noću, moći obavljati svoju ugostiteljsku djelatnost samo u zatvorenim prostorima od 21.00 do 6.00 sati.

Spomenut je i problem buke, a pri tome je istaknuto kako posebni propisi vrijede za ugostiteljske objekte u nenaseljenim zonama, odnosne zonama koje po rezultatima tzv. karte buke bivaju proglašene mrtvim zonama.

Povodom izrade svih pravilnika za provedbu novog Zakona, predviđeno je održavanje daljnjih sastanaka u kojima će svojim sugestijama i primjedbama i dalje ravnopravno sudjelovati svi uredi državne uprave, zaključeno je na skupu.



Pisane vijesti