Novi turistički brod na Plitvicama nakon 25 godina

Na Plitvičkim jezerima danas je porinut novi turistički brod na električni pogon, vrijedan 1,1 milijun kuna, koji će posjetitelje voziti po jezeru Kozjak, što je ujedno i prvi put nakon 25 godina ili od 1989. da je građen i isporučen brod za taj Nacionalni park (NP) čime je 'flota' Parka dosegnula osam turističkih brodova.

Svečanosti preuzimanje i porinuća tog broda uz predstavnike Uprave NP Plitvička jezera te brojne uzvanike prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je naglasio važnost takvog broda za obilazak Parka, ali i važnost hrvatskih nacionalnih i parkova prirode.

Ti su parkovi, kako je kazao, među najvećim bogatstvima koja Hrvatska ima te ih treba mudro staviti u funkciju razvoja koji će biti prijateljski prema prirodi, ne ugrožavati temeljne fenomene zbog kojih su i proglašeni, ali i omogućiti dugoročno održiv razvoj cijele regije oko njih.

Za rast i razvoj potrebno je, rekao je, prvo ulagati, što je u protekle dvije godine iznosilo 115 milijuna kuna, u ovoj će i idućoj godini to biti 120 milijuna kuna, dok bi se do 2020. to trebalo povećati na ukupno oko 800 milijuna kuna, što će većinom biti povućeno iz strukturnih fondova EU-a.

Novi električni brod na Plitvicama dug je 15 metara, širok 5,8 metara, s kapacitetom za prijevoz 100 putnika i tri člana posade, što će po ocjeni v.d. ravnateljice NP Plitvička jezera Natalije Božičević pridonijeti ne samo unapređenju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja u Parku nego i smanjenju čekanja na obilaske parka turističkim brodovima i kako se nada većem broju gostiju.

Na svečanosti primopredaje broda, koji je financiran vlastitim sredstvima NP-a, naznačeno je i da NP Plitvička jezera i ove godine očekuje dobru, moguće i bolju posjetu od lanjske, kao i da na površini koju pokriva, od čak 30 kilometara četvornih, ima mjesta za sve koji žele doći i uživati u prirodi, ali i da se infrastrukturom i ponudom u ravnoteži treba održati interes posjetitelja i zaštite prirode.

Od ukupnih 2,7 milijuna posjetitelja u svim nacionalnim i parkovima prirode prošle godine u Hrvatskoj gotovo polovica ili 1,2 milijuna posjetila je NP Plitvička jezera koji je i inače najposjećeniji NP u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

(Hina)



Pisane vijesti