Dijani Katici iz Zagreba i Dubrovniku regionalne turističke nagrade

Predsjednica Uprave tvrtke HF Eko Etno Grupa iz Zagreba Dijana Katica proglašena je osobom godine ruralnog turizma jugoistočne Europe, a Dubrovnik šampionom kulturnog turizma te regije u sklopu regionalne turističke akcije "Birajmo najuspješnije u turizmu jugoistočne Europe u 2013." koju protekle 23 godine provodi Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva - Sacen International sa sjedištem u Beogradu. Sacen International osnovan je prije 50 godina u Opatiji, danas mu je sjedište u Beogradu, i član je Europske komisije za razvoj turizma.

Katici i Dubrovniku slijedom tog proglašenja pripadaju i nagrade "Zlatno turističko srce jugoistočne Europe" koje će im uz još 15 dobitnika iz zemalja regije biti dodijeljena na sutrašnjoj svečanosti (29. travnja) u Beogradu u Hotelu Slavija. Ta se nagrada naziva još i 'regionalnim turističkim oskarom' kojeg Sacen International dodjeljuje temeljem spomenute akcije u sklopu koje međunarodna turistička patrola obilazi Srbiju, Hrvatsku, Tursku, Rumunjsku, Bugarsku, Sloveniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Tunis, Maltu i Grčku tražeći najbolje u turizmu protekle godine.

Dijana Katica dva je desetljeća posvećena razvoju ruralnog turizma, autorica je brojnih projekata i akcija, a tvrtka kojoj je na čelu, organizator je međunarodnih kongresa, seminara, edukacija i manifestacija među kojima je najpoznatiji međunarodni sajam Eko Etno Tour na kojem se svake godine okupi više 400 izlagača i dionika ruralnog turizma. Kao izabrana članica Odbora za turizam Hrvatskog sabora aktivno sudjeluje u prijedlozima i raspravama o zakonskim okvirima koji imaju učinak na razvoj ruralnih prostora i hrvatskog sela, ali i hrvatskog turizma općenito.

Osim osobe godine ruralnog turizma i šampiona kulturnog turizma, što su za 2013. Katica i Dubrovnik iz Hrvatske, međunarodni žiri odredio je dobitnike i po drugim kategorijama nagrade "Zlatno turističko srce jugoistočne Europe", pa je tako Turska proglašena najboljom turističkom destinacijom jugoistočne Europe, a Beograd najboljim mjestom. Univerzitet Singidunum iz Beograda je partner godine u turizmu jugoistočne Europe, Banja Vrućica iz Teslića u BiH šampion zdravstvenog turizma, ohridski Hotel Belvedere najbolji obiteljski hotel, a Etno selo Babina Reka u Srbiji najbolji etno turizam te regije.

Nagrade će još dobiti i Ćatovića mlini u Morinju u Crnoj Gori za najbolji restoran jugoistočne Europe, Kon Tiki Travel iz Beograd za najbolju turističku agenciju, Banja Luka za gostoljubivost, UTŠ Vrnjačka Banja iz Srbije kao institucija godine u znanosti i obrazovanju, Iztok Legat iz Portoroža za kulinarstvo te Zoran Mirašević iz Niša kao osoba godine ugostiteljstva jugoistočne Europe. Specijalno priznanje za 50. godina hotelijerstva dobit će Slavija hoteli iz Beograda.

Povodom sutrašnje dodjele nagrada "Zlatno turističko srce jugoistočne Europe" u Beogradu će se održati i Festival vina, ugostiteljstva i turizma regije.


 



Pisane vijesti