Jubilarna deseta Grand prix Zlatna penkala otišla u Francusku i Litvu

U subotu, 26. travnja, u šibenskom kazalištu svečano su dodijeljene nagrade Zlatna penkala, koje Hrvatska turistička zajednica daje inozemnim turističkim novinarima za objavljeni materijal o Hrvatskoj na stranim tržištima za proteklu godinu. Među 35 nagrađenih novinara iz 22 zemlje, koje su nominirala predstavništva i ispostave HTZ-a u svijetu, Grand prix za najbolji tiskani materijal objavljen u 2013. godini otišao je u ruke francuskoj novinarki Sophie Massalovitch, dok je za najbolji TV materijal o Hrvatskoj nagrađen Ignas Krupavicius, novinar litvanske TV postaje LRT.

Na svečanoj dodjeli nagrade dobitnicima uručili su zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić, direktorica TZ Šibensko-kninske županije Željana Šikić i direktor TZ grada Šibenika Dino Karađole.

Domaćin ovogodišnje dodjele, desete po redu, bila je Šibensko-kninska županija, a za novinare je organiziran bogat popratni program. Prvog su dana razgledali Šibenik te prisustvovali sokolarskom performansu u srednjovjekovnom samostanskom vrtu, dok je večeru u dalmatinskom etno selu popratio i glazbeni program. Na dan dodjele nagrade organiziran je izlet brodom kroz kanal sv. Ante, posjet Skradinu i obilazak Nacionalnog parka Krka, kao i ručak na seoskom gospodarstvu uz klapu. Uoči same dodjele priređen je performans šibenske Gradske straže, a svečanu dodjelu u šibenskom kazalištu uveličao je glazbeni program sopranistice Nere Gojanović uz pratnju pijanistice Gordane Pavić, nakon čega je uslijedila gala večera i zabavni glazbeni program.

Boravak u Šibensko-kninskoj županiji zaokružen je nedjeljnim posjetom Muzeju grada Šibenika i kavom na šibenskoj rivi, kao i degustacijom dalmatinskih delicija u turističkom seosko-obiteljskom gospodarstvu.

O dobitnicima Grand prix nagrada

Sophie Massalovitch je slobodna novinarka koja redovito piše za ženski časopis “Avantages” i za poslovni časopis “Challenges”, oba vrlo čitana. Iskusna je novinarka i često piše o Hrvatskoj. Članak objavljen u časopisu “Avantages” privlačna je turistička priča o Dubrovniku, gradu koji užitak šetnje čini novim i zanimljivim, dok članak objavljen u časopisu “Challenges” promovira Split u zimsko doba i predlaže čitateljima da iskoriste povoljne letove prema Splitu u prosincu. Novinarka je izvrstan poznavatelj Hrvatske, njezine povijesti, kulture i turističke ponude. Tijekom pprotekle četiri godine objavila je desetak članaka o Hrvatskoj, uz autorski doprinos u mnogim knjigama i vodičima o Hrvatskoj.

Ignas Krupavicius je novinar, urednik i voditelj emisije „Dobro jutro, Litva“ (Labas rytas, Lietuva), jutarnjeg programa litvanske nacionalne TV kuće LRT, u kojem se prikazuju kratki putopisni prilozi. U listopadu 2013. godine Krupavicius je snimio seriju TV reportaža o Hrvatskoj i gledateljima predstavio inspirativne destinacije kroz svakodnevni život. Reportaže su u navedenom jutarnjem programu emitirane tijekom listopada i studenog prošle godine, a emitiranje se nastavlja i tijekom 2014. godine.



Pisane vijesti