Održana 8. sjednica Sabora Hrvatske turističke zajednice

Danas je, pod predsjedanjem ministra turizma Darka Lorencina, održana 8. sjednica Sabora Hrvatske turističke zajednice, na kojoj su prihvaćeni zapisnici sa 6. i izvanredne 7. sjednice Sabora HTZ-a te verificiran mandat Ane-Marije Jurković, nove predstavnice TZ grada Zagreba u Saboru HTZ-a. Članovi Sabora HTZ-a, glasovanjem su izabrali Gorana Ražnjevića, predsjednika Uprave tvrtke Ilirija d.d., Biograd na Moru, za člana Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, a također su usvojili Izvješće o ostvarenju programa rada HTZ-a s izvješćem o financijskom poslovanju za prošlu godinu, dopunjeno odlukom Turističkog vijeća sa sjednice održane 15. travnja 2014. Usvojeno je i izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru nad poslovanjem Hrvatske turističke zajednice za 2013. godinu. Na sjednici je dana i aktualna informacija o stanju na tržištima za prva tri mjeseca 2014. godine. Prema podacima HTZ-a, nakon siječnja, u kojemu je zabilježeno 16,87 posto više dolazaka i 12,82 posto više noćenja te veljače sa 6,69 posto više dolazaka i 3,57 posto više noćenja, u ožujku je zabilježen pad. S obzirom da je većina lanjskog turističkog prometa u mjesecu ožujku ostvarena za vrijeme uskršnjih blagdana (zadnji tjedan u mjesecu), spomenuti pad dolazaka od 7,42 posto i noćenja od 16,09 posto u skladu je s procjenama turističkog prometa za 2014. godinu.

Danas je, pod predsjedanjem ministra turizma Darka Lorencina, održana 8. sjednica Sabora Hrvatske turističke zajednice, na kojoj su prihvaćeni zapisnici sa 6. i izvanredne 7. sjednice Sabora HTZ-a te verificiran mandat Ane-Marije Jurković, nove predstavnice TZ grada Zagreba u Saboru HTZ-a.

Članovi Sabora HTZ-a, glasovanjem su izabrali Gorana Ražnjevića, predsjednika Uprave tvrtke Ilirija d.d., Biograd na Moru, za člana Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, a također su usvojili Izvješće o ostvarenju programa rada HTZ-a s izvješćem o financijskom poslovanju za prošlu godinu, dopunjeno odlukom Turističkog vijeća sa sjednice održane 15. travnja 2014. Usvojeno je i izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru nad poslovanjem Hrvatske turističke zajednice za 2013. godinu.

Na sjednici je dana i aktualna informacija o stanju na tržištima za prva tri mjeseca 2014. godine. Prema podacima HTZ-a, nakon siječnja, u kojemu je zabilježeno 16,87 posto više dolazaka i 12,82 posto više noćenja te veljače sa 6,69 posto više dolazaka i 3,57 posto više noćenja, u ožujku je zabilježen pad. S obzirom da je većina lanjskog turističkog prometa u mjesecu ožujku ostvarena za vrijeme uskršnjih blagdana (zadnji tjedan u mjesecu), spomenuti pad dolazaka od 7,42 posto i noćenja od 16,09 posto u skladu je s procjenama turističkog prometa za 2014. godinu.

Iznoseći analizu o stanju na tržištima, pomoćnica direktora Glavnog ureda HTZ-a Renata Deželjin naglasila je da s nekoliko tržišta poput Slovenije, Velike Britanije i Francuske, usprkos različitim ekonomskim i drugim okolnostima, još nije došlo do usporavanja bukinga za Hrvatsku već su najavljeni porasti, dok je, za razliku od prošlih godina, moguće očekivati i više Talijana.

Stranci su u ožujku ostvarili 151.866 turističkih dolazaka (pad od 11,11 posto), kao i 379.642 noćenja, što predstavlja pad od 22,43 posto u odnosu na lanjski ožujak. Istodobno, domaći su gosti ostvarili 81.736 dolazaka, što predstavlja rast od 0,32 posto, te 207.826 noćenja, što je pad od 1,39 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

Prema kumulativnim rezultatima od siječnja do ožujka ove godine ostvareno je 0,79 posto više dolazaka te 5,71 posto manje noćenja u odnosu na prvo tromjesečje 2013. godine. Domaći turisti bilježe 2,68 posto dolazaka više i 1,91 posto noćenja, dok su strani turisti ostvarili 0,51 posto manje dolazaka i 10,58 posto manje noćenja. Očekuje se da će predviđeni rast u mjesecu travnju, zahvaljujući i kasnom Uskrsu, ponovno dati pozitivan ukupni, kao i mjesečni rezultat.



Pisane vijesti