Ministar Lorencin na okruglom stolu ZIRP 2014: Prometna infrastruktura vrlo je važan segment u turističkoj ponudi RH

Ministar turizma Darko Lorencin, uz ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaš-Dončića, sudjelovao je danas na okruglom stolu pod nazivom „Mogućnosti prometnog sustava RH - godišnjica članstva u EU", održanom u sklopu znanstveno-stručne konferencije „Znanost i razvitak prometa - ZIRP 2014“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Uz ministre, na okruglom stolu sudjelovali su i predsjednica Uprave ACI Doris Peručić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Davor Mihovilić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić te direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo. „Promet ima veliku važnost i utjecaj na turizam RH, jer zahvaljujući dostupnosti i cestovnoj infrastrukturi naša se zemlja nalazi korak ispred ostalih konkurenata na Mediteranu“, istaknuo je ministar Lorencin, dodavši kako više od 90 posto turista u Hrvatsku dolazi cestovnim pravcima, zbog čega je suradnja dva resorna ministarstva vrlo važna.

Ministar turizma Darko Lorencin, uz ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaš-Dončića, sudjelovao je danas na okruglom stolu pod nazivom „Mogućnosti prometnog sustava RH - godišnjica članstva u EU", održanom u sklopu znanstveno-stručne konferencije „Znanost i razvitak prometa - ZIRP 2014“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Uz ministre, na okruglom stolu sudjelovali su i predsjednica Uprave ACI Doris Peručić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Davor Mihovilić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić te direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo.

Ključne teme okruglog stola bile su buduća organizacija prometnog sustava u kontekstu Strategije prometnog razvitka RH i Europe te zastupljenost zajedničkih projekata iz područja turizma i prometa. Ministar Lorencin tom je prilikom predstavio međuovisnost turističkog i prometnog sektora, s naglaskom na mjere Akcijskog plana Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine.

„Promet ima veliku važnost i utjecaj na turizam RH, jer zahvaljujući dostupnosti i cestovnoj infrastrukturi naša se zemlja nalazi korak ispred ostalih konkurenata na Mediteranu“, istaknuo je ministar Lorencin, dodavši kako više od 90 posto turista u Hrvatsku dolazi cestovnim pravcima, zbog čega je suradnja dva resorna ministarstva vrlo važna.

Od ukupno 26 mjera Akcijskog plana Strategije razvoja turizma, čak četiri se odnose na prometni sektor, odnosno provode se u suradnji dva resorna ministarstva. Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, regionalnom programu uređenja i upravljanja plažama, programu razvoja nautičkog turizma i cikloturizma.

Ministar je istaknuo i mogućnosti financiranja projekata turističke i prometne infrastrukture, koje je Ministarstvo turizma definiralo u suradnji s drugim ministarstvima i nacionalnim dionicima te privatnim, civilnim i znanstvenim sektorom.

U financijskoj perspektivi 2014.-2020., iz Operativnog plana kohezija i konkurentnost, sredstva bi se mogla povući za regionalne i lokalne projekte izgradnje javnih luka i lučica, skijališta, vučnice, bike staze, za strateške projekte razvoja cikloturizma (npr. nacionalnu mrežu ciklo turističkih pravaca) te za projekte povezivanja otoka i nepristupačnih područja (npr. katamarani na eko pogon).

Organizator okruglog stola je Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore i pokroviteljstvo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstva turizma.



Pisane vijesti