Dobrobit Kopačkog rita dio projekta "Parkovi Dinarskog luka"

U sklopu projekta "Parkovi Dinarskog luka", danas je u tikveškom dvorcu održana radionica o procjeni dobrobiti Parka prirode Kopačkoga rita radi umrežavanja i suradnje zaštićenih područja.

Da je Kopački rit od iznimnog značenja za ekosustav, da je jedno od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi te da je važan turistički potencijal Osječko-baranjske županije i Hrvatske, to se zna, ali je cilj stručnim metodama odgovoriti kako sačuvati taj ekosustav, istaknuto je na radionici u Bio ekološkoj stanici u dvorcu Tikvešu.

Stručna suradnica za prezentaciju u Parku prirode Kopačkome ritu Renata Forjan istaknula je kako je riječ o iznimno važnoj radionici gdje su se na okupu našli predstavnici Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita, lokalno stanovništvo, predstavnici lovačkih udruga i oni kojima je cilj održiv ekološki razvoj. Zanimanje su iskazali proizvođači autohtonih proizvoda, od suvenira do meda i ostalog, rekla je Renata Forjan.

Dodala je kako je organizator projekta "Parkovi Dinarskog luka" svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF- World Wide Fund for Nature) čiji su predstavnici također sudjelovali u radionici. Sudionici su, radi upoznavanja s metodologijom zajedničkog rada na dobrobiti Kopačkoga rita, rješavali poseban upitnik za procjenu dobrobiti zaštićenih područja. Cilj je pomoć u prikupljanju i usporedbi informacija o ukupnoj dobrobiti zaštićenih područja. Dosad je završeno 25 takvih procjena u sedam zemalja regije, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Crnog Gori i Hrvatskoj.

Umrežavanjem i 'sučeljavanjem' podataka moći će se lakše procijeniti kako zajedno raditi na zaštiti okoliša, nužnim prilagodbama na klimatske promjene te održivom razvoju turizma, rekla je Forjan.

Sudionike skupa pozdravio je ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damir Opačić, koji je tom prigodom istaknuo kako je zajednički interes te ustanove koja se brine o Kopačkome ritu i lokalnog stanovništva očuvati ekosustav, ali i razvijati održive gospodarske oblike. "Tu prije svega mislim da uključivanje mjesnog stanovništva u prezentaciji Kopačkoga rita, koja se i te kako dobro prepoznaje u kvalitetnoj autohtonoj ponudi raznih oblika, od turističkih do kulturnih sadržaja", rekao je Opačić. (Hina)



Pisane vijesti