U jedinom geoparku Papuk 2015. suvremeni geo-info centar

U sklopu jedinog geoparka u Hrvatskoj, u parku prirode Papuk krajem 2015. trebao bi se u Voćinu, u Virovitičko-podravskoj županiji otvoriti suvremeni Geo-info centar u kojem će se inovativnim metodama posjetiteljima predstaviti geološko, biološko i kulturno-povijesno bogatstvo tog parka, najavljeno je danas iz Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije-VIDRA.

Iz VIDRA-e, koja je i nositeljice tog projekta, ističu da je vrijednost projekta oko 38 milijuna kuna što podrazumijeva izgradnju, opremanje i stavljanje u funkciju geo-info centra.
Trenutno je u tijeku evaluacija tog projekta za koji bi novac u većini mogao stići iz EU fondova, za što, kako ocjenjuju iz VIDRA-e, imaju velike šanse.

Projekt su naime u veljači ove godine prijavili na strukturne fondove EU-a i to na Operativni program regionalna konkurentnost 2007.-2013. (shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu).

Podršku za to dobili su od Ministarstva zaštite prirode i okoliša, koje je taj projekt uvrstilo i u svoje prioritetne projekte, te prijavilo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU kao jedan od strateških turističkih projekata.

Tim će projektom, po ocjeni župana virovitičko-podravskog Tomislava Tolušića, ta županija postati bogatija za turistički proizvod koji će, osim prirodnim ljepotama, turiste privlačiti i pričom o povijesti tog kraja, ali i cijele planete Zemlje.

Po njemu, to je pokazatelj i da turizam nije samo obala i more, već njegova budućnost leži i u zanimljivim i edukativnim pričama kojima kontinentalna Hrvatska obiluje.

Projekt predviđa i gradnju višenamjenske kino dvorane s 20-ak mjesta u kojoj će posjetitelji, uz razne 4D efekte u filmu, putovati kroz vrijeme od suvremenog Voćina pa sve do Velikog praska.

Planiran je i izložbeni prostor geologije s interaktivnim stolovima na kojima će se prikazivati vulkani, potresi (kojeg će posjetitelji moći i doživjeti) i vrste stijena na Papuku, kao i brojni drugi sadržaji.

Posebno zanimljivim iz VIDRA-e ističu što će posjetitelji moći gledati projekcije planete Zemlje na velikoj lebdećoj kugli te obići tri tzv. niše atmosfere (podzemlje s virtualnim šišmišima; miocensko kopno u kojem će ući u svijet Papuka prije 23 milijuna godina s miocenskim nosorogom, sabljozubom mačkom, slonovima s lopatastim kljovama; te miocensko podmorje Papuka i Panonskog mora gdje će virtualno plivati Carcharodon, izumrla divovska morska psina miocenskog razdoblja). (Hina)



Pisane vijesti