Turisti iz Srbije zainteresirani za Istru, Beograđani se vraćaju Dubrovniku

Na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predstavila je svoju ponudu, a prvi dojmovi su da će se i ove godine najviše gostiju iz Srbije odlučiti za Istru, poglavito Rovinj, dok je iznenađujuće velik interes Beograđana za Dubrovnik, rečeno je Hini na štandu HTZ-a.

Ovogodišnji nastup Hrvatske na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, prema riječima voditeljice štanda HTZ-a Jasne Babić, koncepcijski se dosta razlikuje od onoga prije dvije godine kad je Hrvatska na beogradskom sajmu bila zemlja-partner. Sad je osmišljen kao info-pult s promidžbenim materijalima i simboličnim suvenirima za posjetitelje.

"Bez obzira na to, interes je velik, za pojedine krajeve posebno, tako da smo za Dubrovnik vrlo brzo ostali bez promidžbenog materijala, dok je u Istri Rovinj destinacija broj jedan”, kaže Jasna Babić i ocjenjuje da se osjeća nostalgija kod mnogih posjetitelja iz Srbije koji su nekoć ljetovali na hrvatskoj obali.

“Koliko god se trendovi u turizmu mijenjanju, moj je dojam da će se mnogi s radošću vraćati Jadranu. Turizam je, u biti, subjektivni osjećaj i može se dogoditi da zakaže tehnika, ali ljudi su ti koji čine turizam - bili oni domaći ili gosti”, ocijenila je za Hinu voditeljica promidžbenog štanda Hrvatske turističke zajednice na Međunarodnom sajmu turizma koji danas završava u Beogradu. Ona kaže da je osjetno veći interes i za Dalmaciju, posebno otoke.

Kvarner se predstavio još prvog dana sajma, a pozornost na turističku ponudu privukli su tradicionalni zvončari.

“Turistički djelatnici Kvarnera kažu da već imaju povratne informacije, osobito o velikom interesu gostiju iz Beograda. Uostalom, kad su u pitanju Kvarner - Opatija, Rijeka, Krk i slične destinacije, dobre ceste i dobra povezanost čine 50 posto odluke kamo ćete putovati”, ocijenila je Jasna Babić i uz pohvale organizatorima naglasila da je zadovoljna nastupom.

“Zadovoljni smo i svojim nastupom i velikom posjećenošću iz koje zaključujemo da je i interes za Hrvatsku kao turističku destinaciju sve veći”, rekla je za Hinu Jasna Babić.

Hrvatska je ove godina od 27. veljače do 2. ožujka bila jedna od 54 zemlje i među više od tisuću izlagača na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Predstavili su se, među ostalima, turizam Kvarnera, turističke zajednice Matulja i Novog Vinodolskog, čelnici gradske uprave istarskog Buzeta bili su gosti u uzvratnom turističkom posjetu na štandu vojvođanskog grada Novog Bečeja, a dubrovački predstavnici došli su s namjerom da ugovore izravnu autobusnu liniju Beograd-Dubrovnik. (Hina)

 



Pisane vijesti