DZS: U siječnju u smještajnim objektima više turista

Komercijalni smještajni objekti u Hrvatskoj u siječnju su zabilježili znatne poraste - turističkih dolazaka za 15,2 posto i noćenja za 12,4 posto u odnosu na siječanj 2012. godine.
Pokazuju to prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku, u kojima je osim dvoznamenkastih porasta zanimljivo i to što su u strukturi dolazaka i noćenja u siječnju u smještajnim objektima u većini bili domaći turisti.

U ukupnim dolascima u te objekte domaći su turisti u siječnju činili 51,2 posto, a u ukupnim noćenjima 51,6 posto. Njihovih dolazaka je bilo 11,2 posto više, a sličan porast, od 11,4 posto, ostvarili su i u noćenjima.

Strani su turisti s ostvarenih 48,8 posto dolazaka i 48,4 posto noćenja u siječnju u komercijalnim smještajnim objektima zabilježili nešto veće poraste odnosno došlo ih je 19,7 posto više ostvarivši 13,4 posto više noćenja nego u siječnju 2012.

Zanimljiva je pritom i struktura noćenja stranih turista. S udjelom od 15,7 posto na prvom su mjestu po noćenjima u siječnju bili Talijani, koje s udjelom od 11,7 posto slijede turisti iz Bosne i Hercegovine, dok su inače dosta skloni Hrvatskoj i uvijek među najbrojnijima Austrijanci i Nijemci 'tek' na trećem i četvrtom mjestu s udjelima u noćenjima od 9,5 odnosno 8,2 posto. Peti su Slovenci s tim udjelom od 7,5 posto.

Istodobno, statistika DZS-a o zaposlenima u pravnim osobama prema djelatnosti za siječanj ove godine pokazuje da je u sektoru turizma i ugostiteljstva bilo 6,8 posto ili 3.033 osobe manje zaposlenih nego u prosincu prošle godine. To je najveće smanjenje među svih 19 djelatnosti za koje DZS objavljuje podatke, a u samom sektoru najveće smanjenje, za 2.637 zaposlenih ili 9,9 posto, bilo je upravo u djelatnosti pružanja usluga smještaja. (Hina)



Pisane vijesti