Izložba ”Kulturna i etno baština Svete Jane“

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na još jednu izložbu u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije kojom nastavljamo ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i povijesnu baštinu naše županije.

Izložba ”Kulturna i etno baština Svete Jane“, bit će otvorena u srijedu 5. ožujka 2014. godine u 12 sati (TZ Zagrebačke županije, Preradovićeva 42, Zagreb). Izložbu će otvoriti zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, a cijeli program popratit će tamburaši KUD-a Sveta Jana.

„Sveta Jana, ti prekrasno mjesto, svakom te je ostaviti teško…“, riječi su himne Svete Jane, kraja izuzetno bogate kulturne i etno baštine. Ovdašnji stanovnici oduvijek su znali cijeniti i čuvati svoje kulturno blago, stoga ne čudi da na ovom malom području postoji nekoliko udruga koje djeluju s ciljem očuvanja kulturne baštine za generacije koje dolaze. Etno udruga Sveta Jana i KUD Sveta Jana, koji postavljaju ovu izložbu, zajedničkim su radom tijekom proteklih godina obnovili nekoliko starih kuća i pretvorili ih u spomenike kulturne baštine. Danas su to vrijedne zbirke koje svakako valja posjetiti - Etno zbirka, s najstarijom prešom za grožđe iz 1827., te Etno kutak svetojanskog kraja u kojem se nalazi obnovljena vodenica Mlinarova iža i Komora, sobica za mladence. Uz vrijedne obiteljske svetojanske narodne nošnje, na izložbi će biti izloženi stari predmeti iz 'pinjice', kao što su brenta, preša, barilac, lakomica i kabel, a iz 'iže' stepača, octenka, lonci za kiseljenje mlijeka, škrinja, meltruga, kolovrat i dr.

Izložba je otvorena do 1. travnja 2014. godine.



Najave