Suradnja HTZ-a i Carinske uprave

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Carinska uprava dogovorili su suradnju s ciljem suzbijanja i sankcioniranja svih oblika 'sive' ekonomije u turizmu, od iznajmljivanja na crno i neplaćanja boravišne pristojbe do neprijavljivanja turista, izvijestili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a.

Suradnja uključuje pripremu i održavanje niza zajedničkih radionica predstavnika Carine i HTZ-a kako bi se županijskim i lokalnim turističkim zajednicama predstavile zakonske novosti, ali i kako bi se Carinsku upravu upoznalo s problemima s kojima se susreće sustav turističkih zajednica o pitanju naplate boravišne pristojbe.

S obzirom da je s 1. siječnja ove godine s radom prestao Državni inspektorat, iz Glavnog ureda HTZ-a napominju da je Carinska uprava preuzela dio poslova tog inspektorata te uz već postojeće poslove provodi i inspekcijske nadzore te druge aktivnosti u suzbijanju sive ekonomije.

Poseban naglasak pritom je na provođenje nadzora nad naplatom proračunskih i ostalih prihoda te transakcijama u području prometa roba i usluga, ugostiteljskim djelatnostima i pružanju usluga u turizmu te naplatom boravišne pristojbe.

(Hina)



Pisane vijesti