Uoči sajma f.re.e u Muenchenu susreti hrvatskih i njemačko-bavarskih turističkih partnera

Susretom dobrodošlice oko 150 hrvatskih i njemačko-bavarskih turističkih partnera, medija i drugih uzvanika večeras su u Muenchenu počele aktivnosti Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u povodu međunarodnog turističkog sajma f.re.e koji se otvara sutra i na kojemu je Hrvatska zemlja-partner. Domaćini večerašnjeg susreta bili su ministar turizma Darko Lorencin te direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i direktor HTZ-ovog predstavništva u Njemačkoj Mato Radić. Među njemačkim partnerima bili su predstavnici sajma, touroperatora i medija. Pozdravljajući ih ministar Lorencin je istaknuo stratešku važnost njemačkog tržišta poručivši da Hrvatska nije samo zemlja prelijepe obale i otoka nego radi i na brojnim novim proizvodima i doživljajima za turiste, a dio toga će prikazati i na sajmu f.re.e. Njemačkim partnerima na dugogodišnjoj odličnoj suradnji i podršci u promociji i razvoju hrvatskog turizma zahvalila se i Matešić kazavši da ima još prostora za suradnju i kvalitetnije pozicioniranje na njemačkom turističkom tržištu koje u ukupnom hrvatskom turizmu ima najveći udjel, od 24,3 posto.

Susretom dobrodošlice oko 150 hrvatskih i njemačko-bavarskih turističkih partnera, medija i drugih uzvanika večeras su u Muenchenu počele aktivnosti Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u povodu međunarodnog turističkog sajma f.re.e koji se otvara sutra i na kojemu je Hrvatska zemlja-partner.

Domaćini večerašnjeg susreta bili su ministar turizma Darko Lorencin te direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i direktor HTZ-ovog predstavništva u Njemačkoj Mato Radić. Među njemačkim partnerima bili su predstavnici sajma, touroperatora i medija.

Pozdravljajući ih ministar Lorencin je istaknuo stratešku važnost njemačkog tržišta poručivši da Hrvatska nije samo zemlja prelijepe obale i otoka nego radi i na brojnim novim proizvodima i doživljajima za turiste, a dio toga će prikazati i na sajmu f.re.e.

Njemačkim partnerima na dugogodišnjoj odličnoj suradnji i podršci u promociji i razvoju hrvatskog turizma zahvalila se i Matešić kazavši da ima još prostora za suradnju i kvalitetnije pozicioniranje na njemačkom turističkom tržištu koje u ukupnom hrvatskom turizmu ima najveći udjel, od 24,3 posto.

Tome će vjeruje pridonijeti i nastup na sajmu f.re.e u sklopu kojeg će Hrvatska sudjelovati na svečanosti sutrašnjeg otvaranja, na glavnoj pozornici će svakodnevno izvoditi kulturni program, imat će konferenciju za medije, oglasne prostore po sajmu i oglasnu kampanju po Muenchenu, kao i susrete s medijima, kazala je Matešić.

Predviđeni su i sastanci s nekim od vodećih njemačkih touroperatora i medija, poslovna radionica s njemačkim autobuserima koji pokazuju veliko zanimanje za poslovanje s hrvatskim agencijama i hotelijerima, kao i posebna promocija nautike i ronjenja u Hrvatskoj.

Iz tiska je ovih dana izašao i poseban vodič njemačkog auto kluba ADAC, nastao u suradnji s HTZ-om, Reisenmagazine posvećen Hrvatskoj u nakladi od 200 tisuća primjeraka, koji uz ostalu ponudu donosi i zanimljivost-preporuku putovanja električnim automobilom iz Muenchena do Hrvatske.

To je po Matešić odličan uvod u promociju i prodaju turističkih programa za Hrvatsku u Bavarskoj i drugim dijelovima Njemačke iz koje turisti u 66 posto slučajeva dolaze automobilom.

Za sada su, kako je kazala Hini, svi njemački touroperatori manje-više u plusu s rezervacijama i prodajom, najave su dobre, a slično kao i lani najviše se njemačkih turista može očekivati u ljetu odnosno krajem srpnja kada počinju školski praznici. Time se otvara pitanje koliko će ih biti prije tog vremena, ali Matešić vjeruje da su svi spremni za posao i u takvim okolnostima.

HTZ je, po njenim riječima, ove godine povećao i budžet za oglašavanje na tom tržištu, čime se kao i svim aktivnostima na sajmu f.re.e želi skrenuti dodatna pažnja na Hrvatsku koja je već na dobrom petom mjestu omiljenih stranih destinacija njemačkih turista za odmor, ali i nastojati ponoviti ili i povećati odlične lanjske rezultate kada je s tog tržišta po podacima HTZ-a došlo 2 milijuna turista ostvarivši 15,5 milijuna noćenja. To su u odnosu na 2012. bili porasti od 4,4 odnosno 4 posto. (Hina)



Pisane vijesti