U Ministarstvu turizma predstavljen projekt „3D AR Visual Portal“, dobitnik nagrade UNWTO-a "Ulysses"

Hrvatski ICT projekt „3D AR Visual Portal“, koji je osvojio nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) „Ulysses“ u kategoriji inovacije u istraživanju i tehnologiji u turizmu, predstavljen je danas u Ministarstvu turizma. Projekt su pripremili i realizirali stručnjaci iz tvrtki Momentum Studio i DSP Studio iz Zagreba, a prepoznat je i od strane Ministarstva turizma i Turističke zajednice Šibenika, koji su ga financijski podržali. Šibenik je prvi grad u Europi koji je dobio virtualni vremeplov i prvi je projekt takvog tipa u Hrvatskoj, sada prepoznat i u svijetu. „Ovo je vrlo vrijedna nagrada i izuzetan uspjeh hrvatskog tima. Veliko je priznanje kada osvojite nagradu UNWTO-a u svjetskoj konkurenciji, a to je ujedno i pokazatelj kako Hrvatska kreira svjetske trendove. Inovativan je to projekt i svakako ćemo nastaviti koristiti njegove potencijale u prezentaciji naše kulturne baštine, ali i promociji Hrvatske kao moderne, inovativne i poželjne turističke destinacije“, istaknuo je ministar Lorencin.

Hrvatski ICT projekt „3D AR Visual Portal“, koji je osvojio nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) „Ulysses“ u kategoriji inovacije u istraživanju i tehnologiji u turizmu, predstavljen je danas u Ministarstvu turizma. Projekt su pripremili i realizirali stručnjaci iz tvrtki Momentum Studio i DSP Studio iz Zagreba, a prepoznat je i od strane Ministarstva turizma i Turističke zajednice Šibenika, koji su ga financijski podržali. Šibenik je prvi grad u Europi koji je dobio virtualni vremeplov i prvi je projekt takvog tipa u Hrvatskoj, sada prepoznat i u svijetu.

„Ovo je vrlo vrijedna nagrada i izuzetan uspjeh hrvatskog tima. Veliko je priznanje kada osvojite nagradu UNWTO-a u svjetskoj konkurenciji, a to je ujedno i pokazatelj kako Hrvatska kreira svjetske trendove. Inovativan je to projekt i svakako ćemo nastaviti koristiti njegove potencijale u prezentaciji naše kulturne baštine, ali i promociji Hrvatske kao moderne, inovativne i poželjne turističke destinacije“, istaknuo je ministar Lorencin.

Nagradu Ulysess primio je Nenad Obrenović iz DSP Studija u sklopu posebne svečanosti UNWTO-a i međunarodnog sajma FITUR koja je održana prošlog mjeseca u Madridu. „Naš projekt predstavlja spoj i primjenu suvremene tehnologije s turizmom. Proces realizacije bio je iznimno zahtjevan, ali konačni uspjeh projekta je rezultat napornog rada velikog tima ljudi. Projekt svakako pridonosi dodatnom razvoju komunikacije na koju će se sve više oslanjati industrija oglašavanja“, rekao je Obrenović koji je ujedno i autor scenarija digitalnog sadržaja projekta.

Osim Obrenovića, kreativni dio projektnog tima čine Kristijan Mršić i Boris Hergešić iz Momentum Studija, koji su dizajnirali 3D modele. Voditelj grupe kreatora i animatora Mršić je poručio: „Projekt je specifičan iz razloga što je tehnologija bila samo alat, dok smo naglasak stavili na sadržaj i kreiranje karaktera lika te precizno dočaravanje povijesnog vremena.“ Autori naglašavaju kako projekt predstavlja primjenu najsuvremenije tehnologije AR (augmented reality) ili proširene stvarnosti u turizmu.

Projekt je realiziran u Šibeniku na tri lokacije – kod Meštrovićeva spomenika Juraju Dalmatincu, kod katedrale Sv. Jakova i kod UNESCO-ve spomen ploče kulturne baštine. Kako bi dobili virtualno vodstvo, korisnici samo moraju instalirati besplatnu aplikaciju na mobilni telefon ili tablet i usmjeriti kameru uređaja prema AR lokaciji. U tom će se trenutku na zaslonu uređaja pojaviti virtualni 3D model Juraja Dalmatinca koji će korisniku pružiti sve zanimljive podatke i informacije. Autori projekta najavljuju kako će iz njega nastati niz novih projekata temeljnih na 3D tehnologijama koji će isto tako biti jedinstveni u svijetu.



Pisane vijesti