Predstavljen projekt razvrstavanja i kategoriziranja plaža

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) u Iki danas je predstavljen pilot projekt "1000 hrvatskih plaža - Jadranske morske zvijezde Kvarnera", kojim se plaže razvrstavaju po temama, odnosno ciljnim skupinama korisnika te se ujedno brendiraju.

Taj projekt zasad obrađuje plaže u Primorsko-goranskoj županiji, a predviđeno je da se proširi na cjelokupnu hrvatsku jadransku obalu.

Kako je kazao voditelj projekta, profesor s FMTU Dragan Magaš, prvi korak je identificiranje plažnih prostora, odnosno stvaranje baze podataka o plažama, njihovim lokacijama, imenima, površinama, dostupnosti i ostalim karakteristikama. Nakon toga su utvrđeni kriteriji po kojima se plaže razvrstavaju u skupine po temama te se kategorizira plaže prema određenim mjerilima.

Rezultati projekta pokazuju da je u spomenutoj županiji 1080 kilometara obalnog pojasa, a da se tek osam posto koristi kao plaže.

U Primorsko-goranskoj županiji je 308 plaža, od kojih je većina neuređeno, dok su one popularnije znatno iznad prihvatljivih granica potrebne površine po kupaču, odnosno prepunjene su tijekom ljetnih mjeseci, kazao je Magaš.

Prednosti plaža na ovom području su čistoća mora i samih plaža, ljepota krajolika, dostupnost plaža a nedostaci njihova prepunjenost, manjak zabavnih sadržaja i gastronomske ponude, otežano korištenje osobama s invaliditetom, utvrđeno je.

Prema prijedlogu FMTU, plaže bi se dijelile na urbane uređene plaže, sa sportskim i rekreacijskim sadržajima, gradske plaže primarno za kupanje te one sa zabavnim sadržajima za mlade.

Druga skupina plaža su prirodno djelimično zaštićene plaže, koje bi se dijelile na romantične plaže namijenjene parovima, plaže za surfere, ronilačke plaže, adrenalinske plaže, nudističke i druge.

U trećoj skupini - prirodnih plaža bez zaštite, bile bi one za obitelji s djecom, party plaže ili plaže kulture na koima bi se češće organizirale kulturne manifestacije.

Magaš je istaknuo da je u ovoj, trećoj skupini plaža, predviđeno i definiranje plaža za istospolne parove, ali da će se još dodatno provjeriti diskriminiraju li se tom podjelom osobe istospolne orijentacije jer je autorskom timu projekta predloženo da je bolje ne izdvajati zasebno ovaj tip plaža.

U posljednjoj, četvrtoj skupini bi se nalazile prirodno zaštićene plaže, i to eko plaže i plaže u resortima, odnosno hotelske plaže.

Predviđeno je i utvrđenje mjerila za kategorizaciju plaža, sukladno sadržajima, opremljenosti, sanitarnim objektima te čistoći mora i plaža, od jedne do pet zjezdica, ili alternativno do tri zvjezdice.

(Hina)



Pisane vijesti