Riječki karneval od 17. siječnja do 5. ožujka

Riječki karneval, u kojemu svake godine sudjeluje nekoliko tisuća maškara, ove će godine trajati nešto dulje nego lani, od 17. siječnja do 5. ožujka, a velika završnica - Međunarodna karnevalska povorka najavljena je za 2. ožujka. Dječja karnevalska povorka u kojoj sudjeluje nekoliko tisuća maskiranih mališana i njihovi odgajatelji održat će se 22. veljače.

 

Tradicionalno, 31. riječki karneval počet će 17. siječnja, na Antonju, blagdan Sv. Antuna Pustinjaka, uz zvuke antonjskog roga i podizanjem Pusta, lutke koja je, po običaju, kriva za sve loše prošle godine. Podizanje Pusta na četiri mjesta u Rijeci organiziraju tradicijske maškarane skupine iz naselja Pehlina i Zameta te karnevalske skupine iz Drenove i Pašca.

Novu kraljicu Riječkog karnevala izabrat će 24. siječnja u Dvorani mladosti, a iste večeri riječki gradonačelnik Vojko Obersnel simbolično će predati ključeve grada i vlast meštru Toniju.

Riječki karneval pratit će raznovrstan program, a službeno će završiti 5. ožujka suđenjem i paljenjem Pusta.

Prvi obnovljeni Riječki karneval održan je 1982.godine, kada su Korzom prošetale samo tri domaće karnevalske skupine - "Lako ćemo", "Pehinarski feštari" i "Halubajski zvončari" sa stotinjak sudionika.



Najave