Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke otvoren od ovog vikenda

U Ogulinu se ovaj vikend otvara multimedijski Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke u kojem će slavna književnica Ivana Brlić Mažuranić, rođena Ogulinka, biti 'domaćica' bajkopiscima, bajkama i svim posjetiteljima koji žele više saznati o njenom bogatom književnom opusu te osobno doživjeti 'susret' s likovima iz njenih bajki, a centar je realiziran uz financijsku pomoć EU-ovog programa IPA od blizu milijun eura, doznaje se danas iz Turističke zajednice grada Ogulina (TZGO) koja je ugovaratelj i nositelj tog projekta.

Ukupna vrijednost cijelog projekta, po riječima voditeljice projekta i direktorice TZGO-a Ankice Puškarić, je 1,36 milijuna eura, od čega je 73,5 posto ili spomenutih blizu milijun eura financirano iz IPA-e, dok je ostatak došao iz Grada Ogulina (178,3 tisuće eura), Ministarstva kulture (156,6 tisuća eura) i TZGO-a (24,4 tisuće eura).

Puškarić pri tom važnim napominje što su sredstva iz EU-a stigla temeljem Darovnog ugovora potpisanog u okviru vanjskih aktivnosti EU i operativnog programa Regionalna konkurentnost IPA 2007-2013, kao i da su na projektu veliku ulogu imali i konzervatori iz Karlovca, Udruga Ogulinski festival bajke Ogulin, Udruga roditelja djece sa poteškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom Radost iz Ogulina, Društvo Naša djeca Ogulin te Turistička zajednica Karlovačke županije.

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke smješten je u zgradi u sklopu Frankopanskog kaštela u Ogulinu koja je rekonstruirana i obnovljena u skladu s duhom vremena u kojem je taj kaštel nastao, a na 255 četvornih metara korisne površine posjetiteljima pruža multimedijalni i interdisciplinarni prikaz onoga što je Ivana pisala. Pritom su korištene nove tehnologije, poput virtualnih prikaza tematskih puteva Ogulina i bajki, online knjižnica, a imat će i izdavačku djelatnost te cjelogodišnji kreativne i edukativne programe za djecu i odrasle.

Glavni cilj projekta bio je razviti infrastrukturu temeljenu na nematerijalnoj kulturnoj baštini, bajci, a Puškarić vjeruje da će to dodatno osnažiti brend Ogulina kao zavičaja bajke te ga pozicionirati na turističku kartu poželjnih destinacija doživljaja.

To će svakako utjecati na porast atraktivnosti Ogulina, očekuje i povećanje broja posjetitelja, dobiti od turističkog sektora i poduzetničkih aktivnosti, kao i zapošljavanja. (Hina)



Pisane vijesti