Arheološki turizam u Dalmaciji ima veliku perspektivu

Arheološki turizam u Dalmaciji ima veliku perspektivu, poručio je danas splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, sudjelujući na stručnom skupu "Turizam - stopama arheologije" u organizaciji splitskog Ekonomskog fakulteta i županijske Turističke zajednice.

"Arheološki turizam u Dalmaciji ima veliku perspektivu za razvoj i unaprjeđenje kulturnog turizma, te je na području Splitsko-dalmatinske županije pripremljeno više projekata obnove arheoloških nalazišta radi privlačenja turista", kazao je Ževrnja. U obraćanju okupljenima istaknuo je i kako Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj ima vlastitu strategiju razvoja kulturnog turizma, kojoj je cilj privlačenje turističke klijentele iz cijeloga svijeta.

"Na području naše županije imamo ogromne potencijale arheološkog naslijeđa, a jedan od naših važnih turističkih projekata je razvoj arheološkog parka Salona u Solinu", rekao je Ževrnja.

Spomenuo je i sačuvanih 600 metara rimske ceste u užljebima u kamenu na području općine Dugopolje, koje se također planira obnoviti i pretvoriti u turističku ponudu. "U sklopu razvoja arheološko-kulturnog turizma otkupili smo i dio Dominikanskog samostana na otočiću Šćedra kod Hvara", dodao je Ževrnja.

Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella najavio je kako će ta zajednica ubuduće financijski podupirati agencije koje se u predsezoni i poslijesezoni angažiraju oko posjeta turista arheološkim nalazištima na području županije.



Pisane vijesti