Večeras u Bruxellesu dodjela nagrada Europska destinacija izvrsnosti

Predstavnicima 19 europskih turističkih destinacija, među kojima je Ruralni turizam Stancija 1904. u središtu Istre, bit će večeras u Bruxellesu uručene nagrade Europska destinacija izvrsnosti (EDEN), koja se ove godine dodjeljuje onim lokacijama koje razvijaju turističku ponudu na način da bude dostupna svim osobama, bez obzira na fizička ograničenja, invaliditet ili godine. Stanciju 1904. za nacionalnog pobjednika u Hrvatskoj odredilo je stručno povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, nakon predstavljanja šest destinacija koje su ušle u uži krug ovogodišnjeg izbora: Grad Daruvar, Ruralni turizam Stancija 1904, Terme Jezerčica, Terme Tuhelj, Grad Čakovec i Grad Varaždin.

Predstavnicima 19 europskih turističkih destinacija, među kojima je Ruralni turizam Stancija 1904. u središtu Istre, bit će večeras u Bruxellesu uručene nagrade Europska destinacija izvrsnosti (EDEN), koja se ove godine dodjeljuje onim lokacijama koje razvijaju turističku ponudu na način da bude dostupna svim osobama, bez obzira na fizička ograničenja, invaliditet ili godine.

Stanciju 1904. za nacionalnog pobjednika u Hrvatskoj odredilo je stručno povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, nakon predstavljanja šest destinacija koje su ušle u uži krug ovogodišnjeg izbora: Grad Daruvar, Ruralni turizam Stancija 1904, Terme Jezerčica, Terme Tuhelj, Grad Čakovec i Grad Varaždin.

Ruralni turizam Stancija 1904. nalazi se na stoljetnom imanju u srcu Istre, u mjestu Smoljanci, a sastoji se od tradicionalnih istarskih kuća, renoviranih i opremljenih u kuću za odmor s apartmanima. Imanje od šest tisuća četvornih metara okruženo je suhozidom, a na njemu se nalaze uređen park s 200 godina starom ladonjom (Celtis australis), dječje igralište i parkiralište.

U projektu EDEN (European Destination of Excellence) koji je Europska unija pokrenula 2005. godine, mogu sudjelovati sve zemlje članice i kandidatske zemlje.

"Europski turistički sektor ostao je jak i u ekonomskoj krizi, ali europske destinacije moraju i dalje tragati kako ostati konkurentne i proširivati se na nova tržišta. Jedan od turističkih sektora u Europi, koji je i dalje prilično neiskorišten, jest pristupačan turizam za starije građane i ljude s posebnim potrebama. Razvijanjem toga turističkog sektora, mi ne podupiremo samo jednakost šansi i ljudska prava, nego pobošljavamo kvalitetu turističkih destinacija i produljujemo turističku sezonu. To je razlog zašto je Europska komisija za ovogodišnji EDEN posvetila pristupačnim turističkim destinacijama", navodi Komisija u svom priopćenju.

EDEN je projekt kojim se želi promicati održivi razvoj turizma u Europskoj uniji. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke "destinacije izvrsnosti" za svaku zemlju sudionicu. Europska komisija svake godine zajedno s relevantnim nacionalnim turističkim tijelima bira tematsko područja za koje će se dodjeljivati nagrada poput ruralnog turizma, nematerijalne baštine itd. (Hina)



Pisane vijesti