O budućnosti kampinga na kongresu KUH-a idućeg tjedna

Budućnost kampinga u Hrvatskoj i Europi glavna je tema ovogodišnjeg 7. kamping kongresa koji će u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH) na Malom Lošinju idućeg tjedna, od 12. do 14. studenoga, okupiti više od 160 domaćih i stranih predstavnika kampova, turističkih i drugih institucija, stručnjake te proizvođače mobilnih kućica i drugih proizvoda i opreme za kampove.

Najavljujući kongres direktor ureda KUH-a Adriano Palman ističe njegovu važnost za razmatranje i raspravu aktualnih pitanja u hrvatskom kampingu i turizmu te njegovoj poziciji na međunarodnim tržištima, ali i o trendovima u kampingu koji se kao i u mnogim drugi sektorima sve više vežu za održiv razvoj, nove zelene i informacijske tehnologije, društvene mreže, online poslovanje i drugo.

Razgovarat će se i o ulozi i suradnji kampova s touroperatorima te analizirati najbolji primjeri iz prakse kako bi se predstavila praktična rješenja koja mogu unaprijediti hrvatsku kamping industriju, a bit će riječi i o tzv. glampingu ili trendu glamuroznog kampinga te marketinškim taktikama za bolju promociju i prodaju.

Svim temama kongres pod sloganom "Putokaz za novu kvalitetu" želi pomoći i u usmjeravanju kamping ponude ka održivom razvoju, jer svoj uspjeh, kao i cijeli hrvatski turizam, najviše temelji na prirodnim resursima koje treba oplemeniti i istodobno očuvati, naglašava Palman podsjećajući da kamping smještaj u ukupnim hrvatskim smještajnim kapacitetima čini oko 26 posto, a isti udjel ima i u ukupnom broju ostvarenih noćenja.

Takvi postoci znače drugo mjesto kampinga u hrvatskom turizmu, iza prvog privatnog (obiteljskog) smještaja, i ispred hotela, što još dodatno potencira važnost kampinga, ali i potrebe njegove veće promocije i razvoja, dodaje Palman.

Napominje i da će osim domaćih kongresu prisustvovati i međunarodne institucije i stručnjaci među kojima i Joao Alver Pereire, predsjednik Međunarodnog udruženja kampista, Frank Jacobs, direktor turističkog sektora nizozemskog nacionalnog kraljevskog auto kluba ANWB, Marc Waltera, direktor Europske udruge za ekološku certifikaciju kampova Eco Camping te drugi.

U sklopu kongresa, koji će se održavati u malološinjskom hotelu Aurora, najboljim kampovima u ovoj godini dodijeli će priznanja za kvalitetu kampova "Croatia's Best Campsites" i "Ok Mini Camps", a zadnjeg dana predviđena je i godišnja Skupština KUH-a.

Kao zanimljivost ove godine Palman ističe veliko zanimanje proizvođača mobilnih kućica za predstavljanje na kongresu pa će sudionici moći vidjeti i najnovija europska dostignuća u toj ponudi, uz ostalo i čak sedam modela najnovijih mobilnih kućica.
(Hina)



Pisane vijesti