Lorencin na kulinarskoj manifestaciji „Chtef“ Zagorski chef i panel raspravi „Europa u našoj regiji – Razvojem do turizma“

Za razvoj kontinentalnog turizma nužne su nove investicije i povećanje smještajnih kapaciteta te kreiranje bogatog turističkog proizvoda koji će privući veći broj turista, rekao je danas ministar turizma Darko Lorencin u Mariji Bistrici gdje je posjetio kulinarsku manifestaciju Zagorski chef. Ministar je ponovo istaknuo činjenicu da je puno teže privući turiste u kontinentalni dio Hrvatske te da, osim povećanja kvalitete i kvantitete smještajnih kapaciteta, treba kvalitetno napraviti i aranžirati turistički proizvod. U stvaranje takvog proizvoda, uz ponudu koju čine toplice i welness, treba uključiti kulturni turizam, manifestacije, gastronomiju, lječilišni turizam. Sve te komponente nužno je uključiti u kontinentalni turizma radi ostvarivanja većeg broja dolazaka i noćenja, istaknuo je Lorencin. Današnja manifestacija Zagorski chef iskorištena je i za panel raspravu s temom „Europa u našoj regiji – Razvojem do turizma“ Open Days 2013, o mogućnostima razvoja kontinentalnog turizma. Riječ je o ovogodišnjem regionalnom događaju Open Days – Europa u mojoj regiji kojim Odbor regija EU svake godine potiče razmjenu iskustava, prezentaciju razvojnih kapaciteta i načine suočavanja s preprekama koje su svakodnevno prisutne na regionalnoj razini, a koji zajednički provode Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i HGK Županijska komora Krapina. Događanje je ove godine posvećeno turizmu, a jedna od tematskih cjelina naslovljena je „Izazovi i rješenja“ u okviru koje se raspravljalo o ulozi i snazi turizma u razvoju regije.

Za razvoj kontinentalnog turizma nužne su nove investicije i povećanje smještajnih kapaciteta te kreiranje bogatog turističkog proizvoda koji će privući veći broj turista, rekao je danas ministar turizma Darko Lorencin u Mariji Bistrici gdje je posjetio kulinarsku manifestaciju Zagorski chef. Ministar je ponovo istaknuo činjenicu da je puno teže privući turiste u kontinentalni dio Hrvatske te da, osim povećanja kvalitete i kvantitete smještajnih kapaciteta, treba kvalitetno napraviti i aranžirati turistički proizvod. U stvaranje takvog proizvoda, uz ponudu koju čine toplice i welness, treba uključiti kulturni turizam, manifestacije, gastronomiju, lječilišni turizam. Sve te komponente nužno je uključiti u kontinentalni turizma radi ostvarivanja većeg broja dolazaka i noćenja, istaknuo je Lorencin.

Današnja manifestacija Zagorski chef iskorištena je i za panel raspravu s temom „Europa u našoj regiji – Razvojem do turizma“ Open Days 2013, o mogućnostima razvoja kontinentalnog turizma. Riječ je o ovogodišnjem regionalnom događaju Open Days – Europa u mojoj regiji kojim Odbor regija EU svake godine potiče razmjenu iskustava, prezentaciju razvojnih kapaciteta i načine suočavanja s preprekama koje su svakodnevno prisutne na regionalnoj razini, a koji zajednički provode Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i HGK Županijska komora Krapina. Događanje je ove godine posvećeno turizmu, a jedna od tematskih cjelina naslovljena je „Izazovi i rješenja“ u okviru koje se raspravljalo o ulozi i snazi turizma u razvoju regije.

Kulinarski show „Chtef“ Zagorski chef, treće je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to je autohtona zagorska jabuka i svinjsko meso kao središnja tema. Ovogodišnji kulinarski spektakl Krapinsko-zagorske županije u pripremanju jela od autohtonih zagorskih namirnica. Kuhari Ivica Žulj iz Termi Jezerčica, Tomislav Kožić iz Bluesun hotela Kaj, Mislav Božić iz Hotela&Restorana Villa Magdalena, Josipa Antolić iz Ville Zelenjak-Ventek, Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović, Marko Živaljić iz Majsecovog mlina i Andreja Šaić iz Kleti Kozjak, imali su zadaću pripremiti glavno jelo i desert od svinjskog mesa i autohtone zagorske jabuke kao središnje teme ovogodišnje kulinarske manifestacije. Titulu najboljeg zagorskog chefa osvojio Tomislav Kožić iz Bluesun hotela Kaj iz Marije Bistrice.

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način, u kojemu smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja - bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.



Pisane vijesti